Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

5 vragen aan … Corné Heijnen

Blindside had het genoegen een interview te mogen doen met de onlangs voor de AFBN Academy aangestelde Corné Heijen. Een gesprek over passie, beleving en de status van het American Football in Nederland…

Voor onze bezoekers die jou nog niet kennen, kun je ons iets meer vertellen over Corne Heijnen?

Ik ben begonnen met football spelen nadat mijn broer lid werd van de Rotterdam Trojans. Dat was in 1987. Ik heb in die tijd mooi dingen meegemaakt. Landelijke en Benelux kampioenschappen en ik heb een Euro Bowl finale mogen spelen. Ik werd vervolgens door mijn maatje Joost vd Bogert gevraagd te komen helpen coachen. Dat was in 2006-2007.

In mijn tijd als coach bij de Trojans heb ik het juniorenteam mogen coachen, en later de senioren. Die mooie tijd heb ik deze zomer afgesloten nadat we deze zomer onze 2e Tulip Bowl hadden gehaald. Helaas beide verloren.

En nu dus een paar nieuwe uitdagingen. Ik ga het football programma opzetten op het ZuidWestHoek College in Ossendrecht, heb voor Growth of a Game gecoacht, en ga nu met oa Wouter vd Boogaard de nieuwe AFBN Academy coachen.

Wouter van den Boogaard heeft bewust gekozen om jou aan te stellen als coach bij de AFBN Academy. Waar kennen jullie elkaar van en wat verwacht je van jullie samenwerking?

Wouter had in het verleden, toen de oude Trojans failliet gingen, al eens gevraagd om voor hem te coachen in Arnhem. Dat moest ik toen afslaan. Maar toen hij later bij de (nieuwe) 010Trojans kwam coachen bleek dat we een goeie klik hadden. Dat contact is altijd goed gebleven. Ook bij het Growth of a Game Skills Camp in Utrecht hebben we fijn samengewerkt.

Dat hij een plekje voor mij had in de Academy bleek al heel snel en ik voelde meteen dat het goed zat. We praten veel over de plannen, ik gebruik zijn kennis en ervaring om zelf steeds verder te ontwikkelen en voel me vereerd dat hij mij ook als een soort klankbord ziet.

Voor onze bezoekers die niet bekend zijn met de AFBN Academy, welke gedachte zit erachter en kunnen mensen zich hiervoor aanmelden?

Het doel van de Academy is duidelijk. Het gaat niet goed met de ontwikkeling van het football in Nederland. Veel jeugd, zelfs jeugd die voor de Junior Lions heeft gespeeld, haakt af als ze naar de senioren over zouden moeten gaan. Dat moet veranderen als onze mooie sport nog een toekomst wil hebben. De continuiteit ontbreekt bij de sport als geheel. Stabiele verenigingen met zowel jeugd als senioren zijn eerder uitzondering dan regel.

Dat gaan we dus proberen aan te pakken hij het fundament; De jeugd opleiden. Niet alleen maar bezig houden en een leuke jeugd carriere geven, maar klaarmaken voor een carriere bij de senioren. We hopen een nieuw startschot te geven voor een breed gedragen, landelijk jeugdprogramma om daarmee de jeugdcompetities uit het dal te trekken. Maar het doel is de sport als geheel een beter fundament te geven. Met goed opgeleide jeugd die wel actief blijft in de sport moet daarna ook het senioren football gaan profiteren.

We gaan dus naar de clubs toe met een internationaal aansprekende staff en stimuleren een zo groot mogelijke deelname van spelers en coaches, zodat de clubs zelf kunnen profiteren van de kennis van coaches met internationale ervaring, en een aanzet kunnen geven voor hun eigen jeugdprogramma, inclusief het opleiden van coaches. Niet iedere oud-speler is automatisch coach. Coachen moet je ook leren. Mensen moeten er ook voor open willen staan dat ze van anderen kunnen, zelfs moeten leren. Dat zag ik ook bij de coaches van Growth of a Game bijvoorbeeld. Die zeiden allemaal hetzelfde; Ik leer nog iedere dag. Daar begint het dus mee. Niet met werving van leden maar met het installeren van een organisatie die die leden wat kan bieden. Daarbij is de sport als geheel gebaat.

Daarnaast zal de media exposure moeten helpen bij een grotere bekendheid van de sport bij het Nederlands publiek, en natuurlijk als het even kan ook bij het werven van potentiele sponsors. We moeten samenwerken aan een gezonde toekomst voor de sport. Mensen enthousiasmeren. Wij zijn samen de AFBN.

Het American Football in Nederland heeft nog niet dezelfde status als bijvoorbeeld bij onze oosterburen. Wat zou er volgens jou moeten gebeuren om de sport naar het volgende niveau te tillen?

De logische volgende stap zou dan zijn dat alle competities een betere continuiteit en een hoger niveau gaan zien, wat een mooiere competitie oplevert, wat dan weer aantrekkelijker wordt om deel van uit te maken. In alle lagen, dus als lid, coach, vrijwilliger, fan, sponsor, en voor de (landelijke?) media.

Tot slot een hele andere vraag. Het seizoen is pas gestart maar wie is jouw favoriet voor de Super Bowl?

Ik volg de NFL niet echt fanatiek, hoe gek het ook klinkt. Ik heb dus geen echte indruk van wie er op dit moment goed voorstaat. De geschiedenis laat zien dat de traditionele teams steeds weer boven komen drijven en dat kleine verschillen uiteindelijk de doorslag geven. Kunnen de Patriots het nog een keer? Het is niet hetzelfde team als vorig jaar, maar dat heeft in het verleden ook niet uitgemaakt.

Zet de ontwikkeling van jonge talenten door? Raiders? Falcons? Bucs? Dallas? Houston? Pittsburgh? Titans? Seahawks? Of toch een verrassing? Welke blessures zullen we zien? Je ziet bij bv de Colts dat alleen al een blessure het karakter van een heel team kan veranderen. Ik durf geen voorspelling te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *