Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

5 vragen aan… John Jolie

In onze nieuwe rubriek “5 vragen aan..” interviewen we iedere week een bekend gezicht uit de Nederlandse American Football wereld. Deze week is dat John Jolie, voorzitter en Head Coach van de Tilburg Wolves.

Voor onze bezoekers die jou nog niet kennen, wie is John Jolie?

Ik ben in 1984 begonnen met deze sport bij de Breda Barons, vervolgens The Sting Tilburg en Rotterdam Scouts als speler. In 1989 opnieuw in Tilburg met de Steelers waar ik voorzitter en Head Coach was. Na het stoppen van de Steelers in 2004 ben ik overgestapt naar de Antwerp Diamonds tot 2015 waarvan de laatste 7 jaar als Head Coach en nu weer terug in Tilburg. Daarnaast ben ik vader van 3 kinderen waarvan er 2 lid zijn van de Wolves en er 1 regelmatig bij het flag football aansluit.

De Tilburg Steelers staakten hun activiteiten in 2004. Tien jaar later volgde het besluit een nieuw team, de Tilburg Wolves op te richten. Hoe moeilijk was het om een nieuwe organisatie van de grond af op te bouwen?

Het besluit was al door anderen genomen, daar wil ik zeker de credits niet voor nemen. Juist omdat ik wist hoe moeilijk en tijdrovend het zou zijn heb ik het nooit meer geambieerd. Die 15 jaren bij de Steelers waren super maar ook tropenjaren. Toen ik echter door de gemeente gevraagd werd als een soort adviseur kroop het bloed waar het niet gaan kon en ben ik er weer vol ingestapt. Mede door de groep enthousiastelingen die er waren zijn we met vallen en opstaan gekomen waar we nu zijn. Op het moment dat de gemeente ons begon te zien als volwaardige partner begon het te lopen.

Gedurende de eerste drie weken van september waren er try-out dagen om mensen kennis te laten maken met de sport en nieuwe leden te werven. Hoe kijken jullie hierop terug?

De try-outs zijn 2 x per jaar een onmisbaar onderdeel om het ledental stabiel te houden of liefst te laten groeien. Het competitieformat in Nederland zorgt ervoor dat je eigenlijk alleen in het najaar echt kunt recruiten voor het volgende seizoen. De dagen waren goed bezocht, we hebben bewust gekozen om elke dag een thema te geven en veel tijd te besteden aan technieken. Zowel bij de jeugd als de senioren hebben we een aantal leden overgehouden.

Ondanks de recente oprichting van de club hebben jullie naar de buitenwacht het imago van een oudgediende. Dan doel ik met name op het gebruik van internet en social media. Op jullie website komt de gehele organisatie aan bod, van de jeugd tot de senioren, van vacatures tot sponsoren. Ook op social media zijn jullie zeer actief. Welke rol zien jullie voor deze middelen met betrekking tot de groei van de club en de sport in het algemeen?

We hebben absoluut een voordeel bij de historie van de Steelers in Tilburg. Onze volledige staff bestaat uit ex-spelers van de Steelers. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk ouders te betrekken bij het team en gebruik te maken van ieder zijn kwaliteiten. Vaak is het een kwestie van de vraag stellen. Mensen komen niet snel uit zichzelf. Door ze te betrekken ontneem je ze ook de kans om alleen maar commentaar te leveren. Social media zijn super belangrijk. Het is echter een zege zowel als een vloek.

Menselijk contact verdwijnt en emoties zijn moeilijk te vatten. Als club maar ook als bond moet je site actueel zijn. Wat veel teams en organisaties vergeten is dat je voor de jeugd anders moet denken en werken. Facebook en Twitter heeft voor die doelgroep nul waarde. Je bereikt daar niemand mee. Probleem is alleen dat de beleidsbepalers vaak nog met dit soort media werken. We hebben sinds kort dan ook 2 jongeren die onze Instagram en Snapchat beheren en actualiseren. We krijgen hier goede feedback op.

We willen gewoon overal zichtbaar zijn. Nog steeds komen er mails binnen van mensen die al jaren op zoek waren en niet wisten dat we bestonden. Ook evenementen moet je brengen en promoten, niet 2 weken van te voren 1 bericht en dan hopen dat er mensen komen.

Binnenkort (8 oktober) organiseren de Wolves samen met de AFBN de AFBN Academy Dag. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen en wat mogen we in de toekomst nog verwachten van Tilburg?

Door diverse oorzaken was er een leemte ontstaan bij het jeugd football. De ontwikkeling stagneert al jaren. Niet voor niks kijkt een grootmacht als de Cru naar mogelijkheden over de grenzen. Daar wij van plan waren ons jeugdtackle op te gaan tuigen hebben we ons als eerste aangemeld voor de Academy. Na een wat stroeve start loopt het nu als een trein en maken we ons zorgen over luxe problemen als aantal beschikbare pakken en trainingsmaterialen.

Binnen nu en 5 jaar willen we alle disciplines binnen het football gevuld hebben in Tilburg. Op 21 oktober is de 2e editie van ons Haunted Field toernooi met de Waasland Wolves, Krefeld Ravens en Maastricht Wildcats alsmede een cubs flag event waar we nog teams voor zoeken. Ook voor de academy kun je nog steeds inschrijven. Op de lange termijn willen we ook met onze sportieve prestaties groeien en willen we graag grote football events organiseren.

Voor meer informatie over de Tilburg Wolves kun je terecht op hun website, Facebook of Instagram accounts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *