Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

5 vragen aan…Gian Zandoná

In onze nieuwe rubriek “5 vragen aan..” interviewen we iedere week een bekend gezicht uit de Nederlandse American Football wereld. Deze week is dat Gian Zandoná, voorzitter van de American Football Bond Nederland (AFBN).

Voor onze bezoekers die u nog niet of enkel van naam kennen, wie is Gian Zandoná ?

Mijn naam is Gian Zandoná. Ik ben 49 jaar geleden geboren in Venetië en in 1990 ben ik naar Nederland gekomen. Ik ben de trotse vader van 2 zonen van 21 en 23 jaar oud. In het dagelijkse leven ben ik algemeen directeur van Monsterboard.nl

In 1984 heb ik voor het eerst kennis gemaakt met American Football: tegen de wens van mijn moeder in heb ik tot laat in de nacht de Super Bowl gekeken. De Los Angeles Raiders wonnen toen de Super Bowl. Sindsdien ben ik verliefd op de sport. Dus toen ik in oktober 2015 werd benaderd met het verzoek mij kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de AFBN kwamen de twee werelden van besturen en genieten van American Football mooi bij elkaar. Ik ben er dan ook trots op dat ik mij sinds januari 2016 de voorzitter van de AFBN mag noemen.

U bent nu zo’n 1,5 jaar voorzitter van de AFBN. Als u terug kijkt naar deze periode, waar lagen de grootste uitdagingen en wat beschouwt u als hoogtepunt tot nu toe?

Toen ik begon als voorzitter stond de AFBN er financieel slecht voor. Samen met de penningmeester ben ik de afgelopen 18 maanden bezig geweest om de bond weer financieel gezond te maken. Ik ben er trots op dat we daarmee een heel eind op de goede weg zijn.

Die betere financiële situatie is buiten een streng budgeteringsbeleid ook te danken aan een gezonde ledengroei. Daar ben ik niet zozeer trots op, maar wel heel blij mee. Daarnaast zijn we als bond natuurlijk ook trots op clubs die zichzelf continu verbeteren. Als voorbeeld noem ik Amsterdam Crusaders. Zij zijn heel sterk en kijken zelfs naar de speelmogelijkheden op Europees niveau.

Er gaan binnen de community geluiden op dat het inmiddels 5 voor 12 is voor de sport in Nederland. Van buitenaf gezien lijkt het ook wat onrustig. Zo hebben de Groningen Giants vrijwillig gekozen om een stap terug te doen qua divisie, heeft Crusaders 1 aangegeven enkel nog Europees te willen spelen en gaan er stemmen op om wellicht de eerste en eredivisie samen te voegen. Hoe kijkt de AFBN aan tegen deze geluiden?

Het klopt dat de competitie sterker moet worden. Dit komt dan ook op meerdere punten terug in ons meerjarenplan. Het aantrekken van jeugd blijft ontzettend belangrijk maar ook de doorstroom vanuit de jeugd naar de senioren is een belangrijk aspect. Ook is het zaak te kijken naar zowel de arbitrage als de coaches. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wervingsprogramma voor nieuwe officials die een certificering kunnen halen. Hetzelfde zou kunnen gelden in de vorm van een coachings programma voor zowel bestaande als nieuwe coaches. Uiteindelijk is iedereen gebaat bij een kwalitatief goede competitie.

Samen met de clubs hopen we met de uitvoering van dit plan de competitie weer sterker te maken en aantrekkelijker voor alle teams. Overigens is het spelen van Crusaders 1 in het buitenland en crusaders 2 in de nationale competitie juist een kans. Het maakt de competitie voor alle teams gelijkwaardiger en daarmee interessanter. Daarnaast is het natuurlijk mooie PR voor American Football Nederland dat we een team kunnen afvaardigen.

Over Nederland gesproken, de Dutch Lions bleken in het recente verleden een mooi uithangbord voor de bond en de sport. Op 30 september jl. stond de vriendschappelijke interland tegen België gepland. Deze vond echter geen doorgang. Waar ging het mis en wat is de huidige status betreffende de Dutch Lions?

We hebben in onderling overleg met de latende staff van Dutch Lions besloten dat het tijd werd om een nieuwe koers in te gaan. Bij deze nieuwe koers horen nieuwe gezichten. De nieuwe staff voor Dutch Junior Lions is inmiddels aangesteld. We zijn nu druk bezig met het vormen van de nieuwe staf voor de senioren.

Overigens wil ik gelijk van de gelegenheid gebruik maken om langs deze weg nogmaals mijn dank uit te spreken voor alle inspanningen die de leden van de staff de afgelopen jaren hebben gedaan.

Dit najaar staat er een reeks van 4 AFBN Academy Dagen gepland onder leiding van Dutch Junior Lions HC Wouter van den Boogaard. De opkomst was zeer hoog en laat zien dat er zeker animo is voor de sport bij de jeugd in Nederland. Kijkend naar de toekomst, waar ligt komend seizoen de focus van de AFBN en wat zijn de doelstellingen voor de jaren daarna?

Het was prachtig om te zien dat zoveel jonge mensen naar Tilburg waren gekomen. Veel dank aan de Dutch Junior Lions staff en de Tilburg Wolves voor de organisatie van dit mooie evenement. Onze focus voor de komende jaren hebben we vastgelegd in het al eerder genoemde meerjarenplan.

Zo willen we in de periode t/m 2020 onze organisatie verder professionaliseren, de financiën dusdanig op orde brengen zodat we kunnen werken met een ruim budget, zorgen voor een constante toestroom van spelers vanuit de jeugd en zien we de Dutch Lions het liefst zoveel mogelijk internationale wedstrijden spelen. Daarnaast is er vanuit en gehele land steeds meer interesse in cheerleading en dus zijn we gestart met AFBN Cheerleading. Dit is een nieuwe Nederlandse bond die is aangesloten bij de European Cheer Assocation en International Cheerleading Federation. Ook op dit gebied wil de AFBN toonaangevend worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *