Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Onduidelijkheid rond divisies AFBN 2018

In een speciale algemene ledenvergadering besloten de Groningen Giants enkele maanden terug dat een vrijwillige degradatie naar de Eerste Divisie de beste stap is voor de ploeg. Het is onduidelijk of de AFBN gehoor gaat geven aan de wens, want kennelijk is er een schriftelijke ALV voor nodig om de beslissing te forceren.

Geluiden vanuit de bond geven namelijk aan dat het allemaal niet in kannen en kruiken is en dat momenteel nog twee opties over zijn.

Optie A:
Er komt een Eredivisie met 5 teams en een Eerste Divisie met twee poules. Door expliciet te vermelden dat het om vijf teams gaat, kunnen we bijna uitsluiten dat Amsterdam Crusaders met het tweede team doorschuift naar de Eredivisie. Met Lightning Leiden, Hilversum Hurricanes, Arnhem Falcons, 010 Trojans / Spijkenisse Scouts en het gepromoveerde Lelystad Commanders is het vijftal namelijk compleet. Met moet zich wel afvragen of bijvoorbeeld 010 Trojans/Spijkenisse Scouts instemt met spelen in de Eredivisie, omdat een deel van de ploeg (Spijkenisse Scouts) vorig seizoen is gedegradeerd. En als Groningen vrijwillig mag, dan wil 010 Trojans/Spijkenisse Scouts daar misschien ook wel gebruik van maken.

Optie B:
De meest voor de hand liggende optie is dat alle teams op een hoop worden gegooid en dat we in Nederland één grote divisie krijgen die onderverdeeld is in drie of vier regio’s. Dit is een scenario waar enkele bestuurders al maanden over dromen en dit is een scenario dat tevens alle problemen omzeilt: de stand van zaken bij 010 Trojans/Spijkenisse Scouts, de situatie van Groningen Giants en zelfs het mogelijk doorschuiven van Crusaders 2 naar een Eredivisie. De adder onder het gras is dat een divisiestructuur alleen kan worden gewijzigd met een ALV.

Een ALV beleggen kost tijd, tenzij de AFBN kiest voor de schriftelijke variant.

De vraag die overblijft: hoe snel gaan verenigingen reageren en moeten er twee concept-wedstrijdschema’s uit de mouw van de wedstrijdcommissie worden geschud om 8 december iets tastbaars op tafel te hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *