Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Nieuwe dispensatieregel AFBN ‘levensgevaarlijk’

Een nieuwe dispensatieregel die in het wedstrijdreglement van de AFBN is opgenomen, heeft nogal wat veranderingen teweeg gebracht. Het lage aantal junior tackle-teams? Volledig te wijten aan de nieuwe regel, aldus boze tongen.

Wie er het wedstrijdreglement op naslaat kan die gedachte wel begrijpen. Waar het nodige aantal teams moeite heeft om volwaardige selecties op de been te brengen, daar kan met de nieuwe regel makkelijk worden geput uit de jeugdspelers. In het nieuwe reglement mogen jeugdspelers uit de youth tackle leeftijd van 16 tot en met 18 jaar namelijk onbeperkt dispensatie aanvragen voor een hogere speelcategorie. Overigens geldt de regel ook van Cadets naar Youth Tackle.

Vroeger gold voor dispensatie een beperking op leeftijd: de dispensatiespeler mocht maximaal een jaar jonger zijn dan de verplichte leeftijd. Bovendien moest de speler over 1 jaar aantoonbare ervaring beschikken. Daarnaast was het aantal spelers dat dispensatie mocht aanvragen gemaximeerd op drie.

Het gevolg laat zich raden. Veel teams vullen hun selecties aan met jeugdspelers om maar competitie te kunnen spelen. In het kader van de veiligheid van de sport zeker geen maatregel die toe te juichen is. Of zoals een bestuurder op basis van anonimiteit meldt: “Ik zou als ouder wel twee keer nadenken, voordat ik mijn zoon mee laat spelen met de senioren.”

Stephan Tuinenburg van 010 Trojans reageert fel: “Onbegrijpelijk en levensgevaarlijk. Je kunt kinderen van 16 jaar niet blootstellen aan een full-contact sport met volwassenen zonder dat je ze daarbij in gevaar brengt. Kennelijk is het makkelijker een kind met de senioren mee te laten doen dan om een junior tackle team bij elkaar te krijgen. Ik vraag me zelfs af wat er zou gebeuren als het echt een keer fout gaat. Waar ligt dan de juridische verantwoordelijkheid?”

De AFBN was nog niet beschikbaar voor commentaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *