Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Philadelphia Eagles pakken Super Bowl LII

De Philadelphia Eagles hebben in Minnesota Super Bowl LII op de naam geschreven. De verdediging van de formatie van quarterback Nick Foles stond op het juiste moment op en forceerde een fumble op legende Tom Brady en een bat-down op de laatste play van de wedstrijd. De Eagles zegevierden hierdoor met 41-33.

Lange tijd zag het er niet naar uit dat de verdediging zo’n prominente rol zou pakken tijdens de eindstrijd. Beide teams combineerden dappere rushes met mooie luchtaanvallen en een selectie aan trickplays op weg naar 1151 total yards aan offense. Dit is het hoogste aantal dat ooit in een NFL-footballwedstrijd bij elkaar is vergaard.

De Philadelphia Eagles gingen met een 22-12 voorsprong rusten. Deze bijzondere stand kwam mede tot stand door problemen in de kicking game van beide ploegen. De Eagles wisten hun eerste twee PATs niet te maken en ook de Patriots misten een kans op een extra punt. Tot overmaat van ramp was Patriots kicker Stephan Gostkowski de schlemiel, omdat hij ook een makkelijke fieldgoal op de paal wist te krijgen.

Tot dan had Philadelphia de aanval van New England qua punten aardig aan banden weten te leggen. Je weet echter dat de  grootmeesters van de dynastie in de rust fantastische omzettingen doen en die omzettingen kwamen ten faveure van tight end Rob Gronkowski. De boomlange ballenvanger vormde de hele tweede helft een plaag voor The City of Brotherly Love. Voor Brady was dit een hulpmiddel om 505 yards bij elkaar te gooien, een Super Bowl record voor het tweede jaar op rij.

Gronkowski ving in totaal 9 ballen voor 116 yards en twee touchdowns. De tweede, halverwege het vierde kwart, gaf New England voor het eerst de leiding in de wedstrijd.

History all over again? Niet deze keer. Foles hield zich kranig, bracht Zach Ertz in stelling en zag een paar plays later hoe Brandon Graham de bal uit de handen van Tom Brady bokste.

Met de overwinning lukte het de league MVP opnieuw niet om een Super Bowl binnen te harken. Sinds 2001 is dit geen enkele NFL MVP gelukt. Twee voorvallen zullen Brady blijven achtervolgen na zondagnacht: de stripfumble door Brandon Graham, waardoor de Patriots de achterstand zagen oplopen tot 41-33, en de pass die hij niet kan vangen op third down, terwijl hij wide open stond.

Het feit dat Nick Foles daarna op nagenoeg dezelfde trickplay wel een touchdown wist te vangen, eentje voor zeven punten bovendien, was een belangrijk verschil in de wedstrijd der wedstrijden. Foles was daar zelf vrij stoicijns onder: “We hebben deze play al een tijdje in het arsenaal, dus ik zei tegen coach dat we hem gewoon moesten gebruiken. De end was anders opgesteld dan ik had verwacht, dus ik moest goed verkopen dat ik niks ging doen. Uiteindelijk hengelde ik de bal binnen en ben er trots op dat we dit in Super Bowl konden laten zien.”

De winnaar repte: “Het was een hard bevochten zege tegen een fantastisch team en tegen een quarterback en een hoofdcoach die tot de groten aller tijden behoren. Wij bleven tot het einde vechten en bleven bij elkaar. Dit is een fantastische groep, een mooie lockerroom, ik ben blij dat ik hier onderdeel van uitmaak.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *