Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Arnhem Falcons overtuigend voorbij Lightning

Was de ouverture in het AFBN Eredivisie goed genoeg om Arnhem Falcons kampioenschapsaspiraties aan te praten? Waarschijnlijk niet. Maar na de openingswedstrijd in de AFBN Eredivisie weten we in ieder geval dat Arnhem Falcons beter uit het offseason is gekomen dan Lightning Leiden. Ondanks alle doemscenario’s die door de Arnhemmers de wereld in werden geholpen, was de ploeg op alle fronten beter dan Lightning Leiden. Een overtuigende show voor rust was genoeg om de eerste driepunter bij te schrijven. Het werd 38-8 voor de Gelderlanders.

En dat terwijl Lightning Leiden overtuigend aan het duel op het zonnige kunstgrasveld in Arnhem was begonnen. Running back Glenn van Gorcum droeg het team op de eerste drive op de rug en zorgde ervoor dat quarterback Justin Oag zijn eerste touchdown pass op Nederlandse bodem kon gooien. De beauty van 34 yards belandde in de handen van receiver Jack Prichard, die de bezoekers uit de Sleutelstad op een 8-0 voorsprong bracht omdat een mislukte PAT, alsnog als pass tot een tweepunter werd verzilverd.

Arnhem liet echter meteen zien weerbarstig te zijn. De ploeg had slechts vijf plays nodig om een antwoord te formuleren, waarbij de Arnhemse quarterback AJ Hobbelink liet zien waarom het goed is hem aan het roer te hebben. Hobbelink, die de wedstrijd eindigde met 15-voor-25 passing voor 168 yards en drie touchdowns, miste op de eerste drive geen target en eindigde dan ook met een knappe 25-yard pass op wide out Riangelo Antonia.

Het verzet van Leiden leek daarmee gebroken. De ploeg moest twee snelle scores incasseren. Een 3-and-out werd beantwoord met een 5-yard run door running back Nicholas Brown en een fumble op een kickoff return werd genadeloos afgestraft met een 1-play drive, waarbij Hobbelink receiver Max Elliot voor 33-yards vond in de endzone.

Leiden probeerde met nog wat noodgrepen vat op de 21-8 wedstrijd te krijgen door halverwege het tweede kwart van quarterback te wisselen. Ook Dany Ortega kon vanuit de quarterbackpositie echter het team niet op de rug krijgen en zijn enige drive eindigde in een turnover on downs, die tot overmaat van ramp werd beantwoord met de tweede rushing touchdown van Brown. Brown zigzagde op de play voor 29 yards tussen de verdedigers door op weg naar een van de highlight-plays van de openingsronde.

Met rust was het spel dan ook gespeeld. Een hatelijke 31-7 tussenstand liet weinig te raden over wie in Arnhem de scepter zwaaide.

De verdediging van Leiden wist Arnhem in de tweede helft te beperken, maar toen was de overgrote afstand op het scoreboard al een feit. Hobbelink wist in de tweede helft dino-tight end Thijs Steffen nog te vinden voor een 4 yard touchdown pass, maar het hoge vermakelijke gehalte uit de eerste helft werd door beide teams niet meer aangestipt.

Voor Leiden is het terug naar de tekentafel. Quarterback Justin Oag had met 4-voor-15 passing en 52 yards een moeilijke eerste speelronde in de AFBN en moet laten zien dat zijn eerste drive geen toevalstreffer was. Een van de weinige Leidse pluspunten in Arnhem was toe te schrijven aan een van de veteranen, want running back Glenn van Gorcum liet met 20 rushes voor 121 yards in ieder geval zien bereidwillig te zijn de workload weer op zich te nemen. Leiden moet zich snel herpakken, want de volgende tegenstander heet Hilversum Hurricanes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *