Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Donkere dagen Amsterdam Panthers verleden tijd

De donkere dagen van de Amsterdam Panthers liggen achter ons. Althans, als het aan Panthers-leden van het eerste uur Sven Janssen en Guillaume Stuurland ligt. Het tweetal schreef de afgelopen maanden een plan om de vereniging er weer bovenop te krijgen. En met succes. Afgelopen zondag stond het senioren tackleteam voor het eerst in twee jaar weer op het veld.

Die eerste wedstrijd? Die ging verloren met 13-6 tegen Amersfoort/Purmerend. “Spierpijn,” antwoordt Stuurland lachend op de vraag hoe het nu met hem gaat. Al die tijd kwam hij niet op het footballveld in actie. “De afgelopen tijd heb ik me niet veel bezig gehouden met sport, maar met mijn kantoorbaan.”

Twee weken geleden begonnen de Panthers voor het eerst weer met trainingen, maar we moeten iets verder terug in de tijd om de laatste verenigingsactiviteit van de Panthers te achterhalen. Medio 2016 viel de spelersgroep halverwege het seizoen uit elkaar, dankzij een meningsverschil dat de vereniging in tweeën splitste. Aan de ene kant de hoofdcoach, aan de andere kant het bestuur. Zoals in zoveel gevallen trok de hoofdcoach aan het kortste eind, maar ook het bestuur kwam er in dit geval niet goed vanaf. De vereniging viel uiteen, veel spelers kozen ervoor elders te gaan ballen en de bestuursleden van weleer gaven er de brui aan.

“Maar we bleed blue,” aldus Stuurland. “Met een aantal jongens hebben we toen de handschoen opgepakt. We schreven een plan en met een mannetje of zes hebben we de schouders eronder gezet. Sven en ik, maar ook Denilson Raadwijk, Kyei Ross, Zlatko Delic en Taylan Yalin.”

Zondag was dan ook het uitroepteken van wat je voor elkaar kunt krijgen als je maar in je doelstelling gelooft.

De toekomst ziet er voor de Amsterdam Panthers weer enigszins zonnig uit. “Qua jeugd hebben we niets te klagen,” aldus Stuurland. “Voornamelijk door de bergen werk die Sven heeft verzet bij de CBS Eagles hebben we die jeugd kunnen laten aansluiten bij de Panthers. Op gebied van senioren hebben we nog wel wensen.”

Enigszins als een boer met kiespijn: “In het veld voelde het vertrouwd. Met de zes jongens waarmee we de vereniging opnieuw hebben opgebouwd, wisten we dat het wel snor zat. Sven als middle linebacker, ik aan de outside. Dan Denilson en Taylan als safety. De kwetsbare punten liggen op de defensive en de offensive line. Daar spelen veel rookies die hun beste beentje voor hebben gezet.”

Stuurland hoopt dat de oud-spelers, die destijds kozen voor een ander team of met footballpensioen gingen, nog zin hebben in een laatste seizoen. “In ons privé-leven praten we weleens over ‘one last time’.  Het zou mooi zijn als we een laatste jaar met de oud-Panthers kunnen doormaken, voordat we het stokje overdragen aan de rest. Jongens als Werner Seedorf, mijn broertje Don, Rachied Mohamed, to name a few. De rest weet dat ik hen hier ook mee bedoel. Ik zie ze op het veld zo mijn rug dekken.”

Wellicht dat de altijd opspelende vete tegen de Amsterdamse stadsgenoot de jongens over de streep kan trekken. “Volgende week zondag wacht de Cru. Dat was altijd een speciale wedstrijd, die moet je eigenlijk meemaken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *