Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Observaties Eurobowl Amsterdam Crusaders – Frankfurt Universe

De Amsterdam Crusaders hebben zaterdag geen glans kunnen geven aan hun Europese avontuur. Vanaf de eerste valse noot (een fout ingestart Duits volkslied) tot aan de Fat Lady die de Blues zong: er was geen houden aan de opponent uit Frankfurt. Universe ging er met een 9-40 zege vandoor. Enkele observaties.

  1. Het ging al fout bij de nationale hymne. Toen de Duitsers aan de beurt waren stond iedereen netjes op en galmde er ‘Deutschland, Deutschland, über alles” uit de luidsprekers. Of het een fout was of een knipoog naar het verleden (De Admirals hadden ooit het lef een nationale campagne uit te rollen met het lied) is niet bekend. Maar de Duitsers waren getergd. Andersom geldt: lieve Nederlanders, jullie mogen best opstaan als het Nederlandse volkslied wordt gespeeld, zelfs als de stadionspeaker daar niet toe oproept. Dat getuigt in ieder geval van een beetje fatsoen;
  2. De Crusaders doen er goed aan in het vervolg in oranje-blauw te gaan spelen en de naam te veranderen in Amsterdam Emeralds. Het werkt voor Frankfurt Universe. De ploeg, die naar model van de oude NFL Europe club Galaxy is opgebouwd, trekt nog steeds honderden oud-Galaxy fans. Zij maken lawaai en zingen liederen zoals “Hey Baby”. Het Frankfurt Universe publiek overstemde dan ook de Amsterdammers, maar dat is niet gek. Voor elke Amsterdammer waren er zo’n zeven ‘Men in Purple’ en er waren zo’n 800 man in totaal. You do the math. Het is een sprekend voorbeeld dat American football in Nederland momenteel op z’n gat ligt als je voor een Europese topwedstrijd geen landelijke belangstelling weet te trekken. Het zet in ieder geval vraagtekens bij de beslissing van de Cru om alleen maar Europese topwedstrijden te spelen;
  3. De verdediging van Amsterdam gaf indrukwekkend goed weerstand aan de ‘Men in Purple’, met onder andere linebackers Dylan Bakker en Dijohn Ronde. Maar zo aan het einde van het derde kwart was de pijp leeg en werden mismatches in de secondary exposed. Dat is te verwijten aan de aanval van Amsterdam, want zij gaven de Universe door een fumble en een onderschepping telkens een kort veld. Bovendien duurde het tot aan het einde van het tweede kwart dat de Amsterdamse aanval überhaupt op eigen kracht de middenlijn overstak. Dat was daarvoor alleen maar gelukt door toedoen van (de uiterste spectaculaire) kickreturner Janawski Davis. Amsterdam kon één van de beste receivers van Nederland niet volledig inzetten. Dylon von Gerhardt speelde slechts een handvol plays, omdat hij tegen Cologne Crocodiles een blessure opliep. Overigens is dat ‘conditioning’ wel een ding: ook fysiek moest Cru zwichten voor de Duitsers. Een stuk of acht leden van de Red Army moesten door de medics op het veld worden opgelapt of van het veld worden geholpen;
  4. Offensive coördinator Emmanuel Lewis acteerde als spelverdeler, omdat import-QB Gilbert Rivera zijn kniebanden scheurde. Die zet pakte niet goed uit. Lewis had in de eerste helft al drie picks achter de naam en eindigde met vijf vijandige overnames. Aan één pick kon Lewis niets doen (deflection), maar de pick die uiteindelijk tot de 13-0 leidde en de daaropvolgende pick six waren niet zijn beste reads van de avond. Overigens had het spel ook zijn weerslag op de body language van de quarterback, die onder andere geïrriteerd af gaf op de coaching staff toen er vanwege een substitution fout een timeout genomen moest worden;
  5. Werd er tijdens Amsterdam Crusaders – Frankfurt Universe ook politiek bedreven? Read the signs. Een groot deel van de oude begeleidende staff van de Dutch Lions (waaronder Pascal Matla, Michel Storm, Pepijn Mendonca, Dave Sahalessi en Robbie Hiensch) was tussen het Duitse uitpubliek te vinden, inclusief Lions-gear.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *