Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Lelystad Commanders pleegt coup in Eredivisie

Lelystad Commanders promoveerde vorig seizoen door in de finale Den Haag Raiders te verslaan. Nu negen maanden later is het team hard op weg de harten te stelen in de landelijke AFBN Eredivisie. Lelystad nam zaterdag de koppositie in ’s lands hoogste divisie over door Hilversum Hurricanes in eigen huis op een nederlaag te trakteren: 20-26. Lelystad heeft zodoende dit seizoen nog geen wedstrijd verloren.

Man van de wedstrijd was Geordy Leito, die touchdowns liet aantekenen in drie verschillende disciplines (eentje met een run, eentje met een pass en eentje op een kick off return). De taaie running back, met breakaway speed, speelt al drie seizoenen in de schaduw van alleskunner Sidney Kunst. Dit seizoen heeft hij echter het heft in eigen handen genomen en tekende hij tegen Hurricanes voor zijn tweede multiple-touchdown game.

De Hurricanes begonnen slecht aan de wedstrijd en kwamen al snel door een fieldgoal en twee lange touchdowns van Leito op een 0-16 achterstand. De eerste zespunter kwam op een 65 yard touchdown run, terwijl bij de tweede touchdown (een 50-yarder) Leito handig gebruik maakte van een screen pass.

Net toen Hilversum zich leek te herpakken, zorgde een counterattack ervoor dat de thuisploeg weer werd teruggeworpen. Cornerback Dennis van Wit van de Hurricanes was nog maar nauwelijks klaar met het vieren van zijn 40-yard pick six of het ovaal had de endzone aan de andere zijde alweer gepasseerd. Leito ontpopte zich als een ware plaaggeest voor de Mediastad en liep de kickoff return 80 yards terug voor zes punten. Met de PAT erbij werd het 8-23.

Hilversum keek aan het begin van het vierde kwart zelfs tegen een 8-26 achterstand aan (fieldgoal Frank van Deventer). Het team wist maar al te goed wat er op het spel stond deze zaterdagavond en zette in het vierde kwart nogmaals aan. Touchdowns van Mani Blijd en (ditmaal aanvallend) Dennis de Wit zorgden voor nog enkele benauwde minuten bij de Commanders.

Uiteindelijk bleek er echter geen tijd meer over op de klok om het gat te dichten, te meer omdat Hilversum quarterback Maurice Tielen werd onderschept op twee verschillende aanvalsdrives. Nigel Breidel en Wira van der Vegt tekende voor de vijandige overnames, waardoor de opgebouwde 20-26 voorsprong behouden bleef.

De volgende wedstrijd (29 april) nemen de Hurricanes het op tegen het combiteam van de 010 Trojans/Spijkenisse Scouts. De eerstvolgende wedstrijd voor Lelystad is de return tegen Hilversum op zondag 13 mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *