Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Lelystad Commanders wint openingsduel

De Lelystad Commanders hebben een zwaarbevochte zege op Arnhem Falcons geboekt. Na vier kwarten intensief old-school football stond er een 14-13 voorsprong voor de thuisploeg op het scorebord.

Achteraf kan de hoofdcoach van Arnhem Falcons zich om die score wel voor het hoofd slaan. Bij een 14-12 achterstand (en de laatste play van het derde kwart) koos oefenmeester Christian Heister voor een PAT te gaan in plaats van een two-point conversion. De keuze blijkt achteraf het verschil in de wedstrijd.

Heister verdedigt zijn keuze: “We wilden op dat moment het risico niet nemen, omdat er nog genoeg tijd op de klok stond. Op de trainingen zijn we nog niet aan two-point conversions toegekomen. Maar dat gaat er de komende tijd zeker van komen.”

Hakkelen in het begin
In het begin waren beide ploegen elkaar zichtbaar aan het aftasten. Arnhem deed dat via het geijkte weg met veel rushes van running backs Lennard Harris en Joost Holtslag, terwijl Lelystad meteen al in het begin het luchtruim koos. De passes van Carlo van Deventer typeerden zich in het begin echter door overthrows.

Frank van Deventer catch

Verdedigend was de wedstrijd op dat moment om van te smullen. Beide ploegen lieten elkaar geen duimbreed toe, totdat een broken coverage de eerste punten van de middag bezorgde. Tight end Van Dijk ontglipte aan het oog van de linebackers op weg naar een 79 yards touchdown.

Even daarvoor had Falcons’ running Lennard Harris de wedstrijd al geopend met een 87 yard touchdown run, die deed denken aan een van de typische runs van Marshawn ‘Beastmode’ Lynch. De touchdown, waarbij de back letterlijk vier man van zich af wierp, werd echter teruggefloten. De coach van de Falcons maakte zich schuldig aan sideline interference.

De Falcons keerden na de achterstand terug naar de geroemde methodiek. Een indrukwekkende drive van acht achtereenvolgende rushes, geholpen door een 15 yard penalty, besloeg 72 yards en werd bekroond met een touchdown dive van Joost Holtslag. De PAT zeilde echter naast de palen, waardoor de Falcons tegen één punt achterstand aan keken.

Het duurde tot na de halftime break, voordat er opnieuw kon worden gejuicht. Bij de allereerste drive in het derde kwart speelde de tight van Lelystad Commanders opnieuw een hoofdrol. Liet Van Dijk eerst de bal nog door de handen glippen, een play daarna maakte hij zijn vergissing goed met een 27 yard catch. Het stelde Carlo van Deventer in staat zelf het ovaal vanaf de 17-yard lijn de endzone in te rennen.

Falcons reageerde op die nieuwe score opnieuw met machtsvertoon. De ploeg zette de beste drive van de dag op. De 13-play march downfield stokte echter toen quarterback Jeroen van der Burght op een quarterback roll-out de bal verloor. De formatie wist de fumble te recoveren, maar moest genoegen nemen met een fieldgoal poging. Deze zeilde onder de crossbar door.

Joost Holtslag

De Falcons kregen echter een nieuw kans toen Van Deventer zijn tweede onderschepping van de dag gooide in eigen territorium. Vijf keer beukte de running game van Arnhem in op de Flevolanders, die uiteindelijk Holtslag voor de tweede keer in de endzone zagen verdwijnen. In plaats van voor een two-point conversion te gaan, koos de coaching staff echter voor een veilige PAT (14-13).

In het vierde kwart ontvouwde zich een boeiend schouwspel, waarbij de beide verdedigingen het heft stevig in handen namen. Elk van de zes drives eindigde in een punt of in een turnover. De wedstrijd leek op slot te worden gegooid, toen quarterback Van der Burght werd onderschept door Frank van Deventer.

Het einde bleek echter nog niet in zicht. Want ook Carlo van Deventer gooide in de slotminuten nog een onderschepping (zijn vierde van de dag), waardoor Arnhem Falcons een laatste poging kon doen om de achterstand in te halen. Op fourth-and-15 verkoos de ploeg niet voor de fieldgoal te gaan, maar om Van der Burght nog één bal te laten gooien.

Die bal werd onderschept. Opnieuw door Frank van Deventer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *