Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Sky is the limit voor Mahomes

Copyright Getty Images

Er is inmiddels veel gezegd en geschreven over de absolute quarterback sensatie van het afgelopen seizoen, Patrick Mahomes II, ook wel bekend als “Showtime”. De Kansas City Chiefs selecteerden Mahomes met pick nummer 10 in de NFL Draft 2017 nadat zij deze verkregen via een trade met de Buffalo Bills in ruil voor hun 1st en 3rd rounder 2017 en 1st rounder in 2018. Een keuze waar men geen moment spijt van heeft gekregen.

Mahomes begon op de bank achter Alex Smith en kwam slechts een game in actie tijdens week 17. Dat optreden was genoeg voor de Chiefs om Alex Smith te traden en voor seizoen 2018 de teugels aan Mahomes te geven.

Historisch seizoen

Wanneer rookie quarterbacks de leiding krijgen calculeren teams goede resultaten en onnodige fouten in. De positie komt dan ook met een enorme leercurve. Ondanks het uitgesproken vertrouwen waren de Chiefs, noch de NFL voorbereid op het absolute recordseizoen dat zou volgen.

5381 yards maakten van hem de zevende speler in de NFL historie om de magische grens van 5000 yards te doorbreken. Zijn 50 touchdowns plaatsten hem in de geschiedenisboeken naast Tom Brady en Payton Manning. De enige andere speler die er ooit eerder in slaagde om meer dan 5000 yards en 50 touchdowns in één seizoen te gooien was Peyton Manning in 2013. Hij deed dit echter niet in zijn debuutjaar. Een overzicht van Mahomes’ behaalde records in 2018;

NFL Records:

 • First player to throw for over 3,000 yards in his first ten games (3,185)
 • Most touchdown passes thrown through first three career games (10)
 • Most touchdown passes thrown through first two games of a season (10)
 • Most touchdown passes thrown through first three games of a season (13)
 • Most touchdown passes thrown through first eight career games (22)
 • Most touchdown passes thrown through first ten games of a season (31)
 • Youngest quarterback to throw for six touchdowns in a game (22 years, 364 days)
 • Most consecutive 300-plus passing yard games (tied at 8)
 • Fastest player to 4,000 passing yards and 40+ touchdown passes (13 games)
 • Youngest quarterback to throw for 50 touchdowns in a season
 • Youngest quarterback to throw for 5,000 yards in a season (tied)

Chiefs franchise records:

 • Most touchdown passes thrown in a game: 6 (2018, tied)
 • Most touchdown passes in a season: 50 (2018)
 • Most passing yards in a season: 5,097 (2018)

De toekomst

Als een ding uit de bovenstaande statistieken blijkt dan is het wel hoe uitzonderlijk 2018 was. Ik schrijf er nadrukkelijk niet bij “voor Mahomes”.  De geschiedenis leert ons dat het vrijwel onmogelijk is om een dergelijk kunststukje te herhalen. Wat zij ons echter niet verteld is hoe dat werkt met quarterbacks die meestal nog een stap vooruitzetten in hun tweede jaar.

Vraag het de analytici en ze noemen het onmogelijk. Een regressie van zo’n 20% is niet anders dan het enige logische vervolg van een dergelijk seizoen. Stel dat zij gelijk krijgen blijven er ruim 4000 yards en 40+ touchdowns over, statistieken die ook komend seizoen tot de top zullen behoren.

Niemand kan in de toekomst kijken en vele factoren spelen dan ook mee zoals injuries, strength of schedule etc. Een statistiek die ik wel graag wil uitlichten is het verschil tussen de kwaliteit en “on field” tijd van de offense en defense. Hoe historisch goed en effectief de offense vorig seizoen ook was, zo dramatisch bleek het aan de verdedigende kant van de bal. Gekeken naar zuivere speeltijd;

 • 29:11 – Offense (26e in de League)
 • 31:20 – Defense (6e in de League)

Er stonden dus slechts 5 teams langer op het veld te verdedigen dan de Chiefs. Hier liggen twee grondredenen aan te slag namelijk het totale onvermogen om een aanval af te stoppen plus de eigen aanvallende efficiëntie. Alle tijd die verloren aan verdedigen gaat ten koste van de aanval. Simpel maar waar. De Chiefs hebben dan ook verdedigend de nodige investeringen gedaan met o.a. het aantrekken van Tyrann Mathieu.

Wanneer de Chiefs in staat zijn om deze gemiddeldes dichter naar elkaar toe trekken en we combineren dit met het natuurtalent van Mahomes en de coaching kwaliteiten van Andy Reid dan is the sky the limit voor Kansas in 2019.

In tegenstelling tot de meeste analisten voorspel ik dan ook bij deze dat 2019 is het seizoen dat Mahomes de recordboeken in zal gaan als enige speler ooit met twee opeenvolgende 5000/50 seizoenen (Voorspelling: 5247 yards, 51 TD’s).

Wat de uitkomst ook moge zijn, de komende jaren kunnen niet alleen de Chiefs maar ook wij als fans genieten van wellicht een van de allerbeste quarterbacks ooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *