Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Voetballerij schudt wakker

De ingrijpende beelden van Jan Vertonghen (die wankelend en kokhalzend het veld verliet tijdens een Champions Leagueduel van Tottenham Hotspur met Ajax) en Anthony Lopes (de doelman van Olympique Lyonnais die tien minuten doorspeelde, nadat hij een hersenschudding had opgelopen tijdens een Champions Leagueduel met Barcelona) lieten afgelopen seizoen zien dat de voetballerij nog niet zo ver is als NFL American football.

“Herken. Vertel. Van het veld af.” Dat is de duidelijke boodschap van de voorlichtingscampagne, die vandaag is georganiseerd door spelersvakbonden FIFPRO en VVCS in samenwerking met VeiligheidNL en de KNVB.

Voetballen met een hersenschudding is zeer riskant en moet voorkomen worden. Vandaag start een campagne om voetballers in Nederland, zowel professionele als amateurs, duidelijk te maken wat te doen bij een vermoede hersenschudding.

In een speciale video legt voormalig topkeeper Petr Cech uit waarom een speler met een vermoede hersenschudding van het veld moet. “Als jouw hersenschudding niet goed wordt behandeld, riskeer je lange-termijn problemen zoals depressie, vermoeidheid en hoofdpijn.”

Eindelijk.

De NFL weet al langer dat hersenschuddingen tot meer ellende kunnen leiden als ze niet goed worden behandeld. De NFL stelde na een miljardenclaim van verenigde ex-spelers dan ook steeds meer nadruk op preventie (andere helmen, andere tacklemethoden) en behandeling (concussion protocol na een verdachte botsing).

Volgens VeiligheidNL meldden zich in 2017 ongeveer 34.000 amateurvoetballers met een blessure bij een Spoedeisende Hulp afdeling van een Nederlands ziekenhuis. Van hen hadden 600 hersenletsel (lichte of zware hersenschudding), ongeveer 2 procent van alle blessures. Het adequaat handelen bij een hersenschudding is echter essentieel.

De campagne werd eerder dit jaar wereldwijd gelanceerd. Zo bezocht FIFPRO voorafgaand aan het recente WK Vrouwenvoetbal in Frankrijk de meeste deelnemende landen voor een voorlichtingssessie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *