Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Coaching staff Dutch Lions stapt op

“Het was een grote eer om Nederland te vertegenwoordigen,” zo begint Michael Williams zijn bruggetje naar het schokkende nieuws dat de volledige coaching staff van de Dutch Lions opstapt. “Maar we hebben als collectief besloten dat we momenteel binnen de AFBN geen basis zien om de plannen uit te vouwen die we voor ogen hadden.”  

‘Een totale opschudding van het systeem’ is nodig volgens de ex-bondscoach om American football in Nederland in de juiste richting te duwen. Volgens Williams werd de beslissing collectief genomen na het terugtrekken van de Dutch Junior Lions. “Wij moesten dat nieuws vernemen via de media. Hoe kun je beleid maken zonder geld en zonder visie,” vraagt Williams zich af. “Coaches met een GFL, NFL en NFL Europe verleden hebben zich tomeloos ingezet om iets van dit programma te maken en een warme familieband te creëeren om te vechten voor het EK, maar uiteindelijk voelden we binnen de huidige structuur niet voldoende steun om successen te bouwen.”  

En dat is jammer, aldus Williams. “Nederland beschikt over ontzettend veel talent. Het enige dat je talent moet bieden is een omgeving waar dat talent tot uiting komt. Je zag aan de groei van het nationale team dat we op de goede weg zaten, maar binnen de bond stapelen de problemen elkaar op en is er geen geld om verder te bouwen.”

Volgens Williams heeft de coaching staff ongeveer twee weken geleden de bond ingelicht, maar is er hierna geen enkele communicatie geweest vanuit de bond richting de spelers. “Over een maand staat de wedstrijd tegen Denemarken op het programma, maar mijn gevoel zegt dat de bond een uitweg zoekt om zonder al te veel problemen van hun verplichtingen af te zien. Zodat er zonder nationale teams de komende seizoenen weer vlees op de botten komt.”  

Bij de AFBN is met ontsteltenis gereageerd op de boodschap van Williams en Co. Zelf wilde de bond het nieuws pas naar buiten brengen als er een opvolger voor de coaching staff was gevonden. “We zijn achter de schermen hard bezig een opvolger te vinden om de wedstrijd volgende maand doorgang te laten vinden,” aldus een woordvoerder. “Wij wilden het nieuws pas naar buiten brengen bij een adequate opvolger om onrust te voorkomen.”

De bondswoordvoerder vervolgt: “Als bond vinden we het ontzettend jammer dit te moeten lezen. Mike heeft van het begin van het jaar meerdere malen om hulp van de AFBN gevraagd en die hebben wij telkens geboden. Met onze volle inzet. Als er twijfels waren over de inzet van de bond, dan zijn die in ieder geval nooit uitgesproken naar ons. Wij vinden dat jammer, want nu is het te laat deze te bespreken.”

De AFBN neemt een graag het podium om een aantal uitspraken van Williams te corrigeren en nuanceren: “Als de communicatie rond de terugtrekking van de DJL niet bevredigend was, dan had de staf dit kenbaar moeten maken bij de bond. Als bond is het erg vervelend om dit als één van de redenen voor opstappen aan te horen, ruim twee maanden na de gebeurtenis.”

Na terugtrekking van de Dutch Junior Lions is er veelvuldig telefonisch contact geweest met de bondscoach: “Omdat hij en zijn staf bezorgd waren over de consequenties voor zijn team. Die zorgen waren uiteraard terecht, maar die hebben wij weg kunnen nemen. Zowel de staf als de bond hebben daarna de pijlen gericht op de trip naar Denemarken en de wedstrijd daarna tegen Finland.”

“Wat wij als bond waarnemen is dat de staf van Dutch Lions recentelijk is gaan twijfelen aan de haalbaarheid van een goed resultaat tegen de Denen en de Finnen en hier onderuit probeert te komen. Met de ijsberg in zicht vinden wij het als bond van weinig verantwoordelijkheid getuigen om als kapitein als eerste het schip te verlaten en al springend de vinger naar anderen te wijzen.”

Volgens de bond wordt er momenteel misbruik gemaakt van de naam die de federatie heeft gekregen na het debacle met het juniorenteam: “Wij betreuren het ten zeerste dat deze geschiedenis nu gebruikt wordt als rookgordijn om de eigen verantwoordelijkheden te ontlopen en niet de hand in eigen boezem te hoeven steken.”

“Helaas zijn de echte verliezers in dit verhaal de sport in Nederland in het algemeen en de spelers van het nationale team. Zij raken nu verwikkeld in een strijd waar je als speler helemaal niet mee bezig wil zijn.”  

De bond is nog steeds bezig met het vinden van een opvolger en hoopt daar binnenkort meer over te kunnen vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *