Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Twee nieuwe NFL-hoofdcoaches

De NFL is vanaf vandaag twee nieuwe hoofdcoaches rijker. Joe Judge wordt de nieuwe hoofdcoach van de New York Giants, terwijl Matt Rhule dezelfde titel krijgt bij de Carolina Panthers.

Beide ‘hires’ lijken op het eerste oog vreemd. Joe Judge is 38 en was voorheen special teams coördinator en wide receivers coach bij de New England Patriots. Ook heeft hij een puist ervaring bij verschillende grote colleges, waaronder Alabama.

In zijn rol bij de Patriots zag Judge hoe zijn team de meeste punt blocks in de NFL scoorden en hoe met name Matthew Slater goed werk verrichte. Het is echter geen overtuigende reden om hem neer te kwakken in de meest gehate en ruwe mediamarkt ter wereld.

Bovendien valt de aanstelling nagenoeg gelijktijdig met het nieuws dat de Giants naar voormalig Cowboys-coach Jason Garrett hebben geïnformeerd. Dit suggereert dat de Giants het wachten beu waren (Garrett werd pas zondagavond ontslagen) en doorschakelden op een andere kandidaat.

Ruhle naar Carolina
Ook de keuze van de Carolina Panthers kan maar moeilijk worden verdedigd, zeker wanneer je kijkt hoeveel geld er met de komst van hoofdcoach Matt Ruhle is gemoeid. De Panthers betalen Ruhle 60 miljoen dollar voor de komende acht jaar.

Ruhle is hoofdcoach geweest bij Temple en bij Baylor. Ongetwijfeld kan Ruhle accolades krijgen voor zijn turnaround van het programma bij Baylor. Hij koos zijn pad weloverwogen; een pad dat op termijn tot succes zou leiden. De Bears verloren afgelopen seizoen slechts één wedstrijd, nadat het drie jaar geleden slechts één wedstrijd won.

Maar de Panthers zijn van een andere klasse en in de NFL heerst een ‘must-win-now’ mentaliteit, zeker bij een franchise die dit seizoen de strikte en strenge Ron Rivera al na een maand ontsloeg. Het track-record van college coaches die naar de NFL overstappen is niet denderend. En al zeker niet van coaches die er geen geheim van maken stiekem verliefd te zijn op een andere NFL-organisatie. Ruhle liet doorschemeren ook een New York Giants-coach te willen zijn (hij werkte in 2012 al kort voor het team onder Tom Coughlin), maar die positie is vanaf vandaag vergeven.

Het gegeven zal ook in de Panthers-kleedkamer de ronde doen. Ruhle moet dus vanaf de start zijn stempel drukken op het roster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *