Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Groningen Giants: ‘Willen nog geen besluit nemen over Eredivisie’

Ook in Nederland gooit de Corona-pandemie roet in het eten van de sportcompetities. De Eredivisie American Football is daarop geen uitzondering: op 12 maart maakte de AFBN bekend dat alle competities voorlopig zijn opgeschort. Groningen Giants-voorzitter Johan Oosterhuis praat ons bij over de situatie bij zijn club en geeft zijn mening over het hoe nu verder.

,,Normaal zien we elkaar twee á drie keer per week’’ legt Oosterhuis uit. ,,Maar nu ligt alles stil. We komen niet meer bij elkaar en trainen niet meer.’’ Vanuit de club is geen toezicht op wat de spelers nu doen, maar toch zitten die niet stil volgens de voorzitter. ,,We merken dat spelers hun verantwoordelijkheid nemen en zelf hun fitheid op peil proberen te houden, door bijvoorbeeld in de achtertuin of in het park te trainen.’’

De timing van de virusuitbraak is allerminst prettig voor de Giants. Dit jaar bestaat de club namelijk twintig jaar en dat zou gevierd gaan worden. ,,We zouden ons vierde lustrum vieren in het weekend van 27 juni, waarin we allerlei activiteiten gepland hadden’’ vertelt Oosterhuis. Het is zeer de vraag of die festiviteiten nog doorgang kunnen vinden. ,,Ik ga er stiekem al vanuit van niet, maar ik heb nog steeds hoop.’’

Maar behalve het feest, is er nog iets wat voorlopig niet doorgaat. En iets vrij belangrijks ook: de Eredivisie. De competitie is na twee speelrondes stilgelegd en het is nu de vraag hoe er gehandeld dient te worden. Maandag liet de AFBN van zich horen met een mail aan de acht Eredivisieclubs, waarin de verenigingen drie opties worden gegeven.

,,Optie 1 is dat we vanaf 13 juni weer een paar weekenden gaan footballen en de rest van het seizoen dan na de zomer afmaken’’ neemt de Giants-voorzitter ons mee. ,,Optie 2 is dat het huidige seizoen vervalt en dat we een seizoen in het najaar spelen. De derde mogelijkheid die we gekregen hebben is dat het seizoen vervalt, en we pas in februari 2021 weer de nieuwe competitie opstarten.’’

De eerste twee opties vallen voor Oosterhuis af. ,,Naast dat het voorbarig zou zijn om nu al te zeggen dat we op 13 juni weer gaan spelen, is na de zomer meteen beginnen sowieso niet haalbaar voor ons. We zijn een studentenclub, op het moment dat het nieuwe collegejaar begint krijgen wij een hoop nieuwe spelers binnen. Daarmee kunnen we niet meteen in het najaar het veld op, dat kost tijd en voorbereiding.’’

Maar ook voor optie 3 – het geheel laten vervallen van de Eredivisie 2020 – wil hij zich nog niet uitspreken. Sterker nog, geen van de acht clubs wenst voor de door de AFBN gestelde deadline 21 april een keuze te maken, zo bleek na WhatsApp-contact tussen de clubvoorzitters op maandag.

Woensdagavond stuurden de clubs een gezamenlijke mail met daarin het volgende naar de AFBN: ,,Op dit moment is nog onduidelijk hoe lang de maatregelen (…) aanhouden en wat deze voor onze sport zullen betekenen. Zodoende vinden wij dat wij op dit moment geen goede beslissing kunnen nemen met betrekking tot het huidige seizoen. Zodoende willen wij voorstellen om af te wachten tot er duidelijkheid komt vanuit de regering en/of het RIVM, zodat er een keuze gemaakt kan worden tussen reële opties’’.

Het lijkt dus nog even te gaan duren voor er duidelijkheid komt over het al dan niet uitspelen van de AFBN Eredivisie 2020, maar over het voortbestaan van de Groningen Giants heeft Oosterhuis weinig twijfel. ,,We zijn een kleine sportclub en delen bijvoorbeeld de kantine met een voetbalclub, waardoor we niet afhankelijk zijn van de opbrengsten daaruit. Bovendien heeft de gemeenteraad van Groningen besloten dat we voorlopig geen huur hoeven te betalen en zijn we in onderhandeling over het volledig kwijtschelden van de huur voor deze periode. Financieel kunnen we dus nog wel even rekken. Ik hoop vooral dat de festiviteiten rond het Lustrum door kunnen gaan, het zou jammer zijn als we die ook moeten opschorten’’ besluit de Groningse voorzitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *