Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Eredivisie wilde wel degelijk spelen na de zomer, ‘eenzijdig besluit jammer’

Afgelopen week doorbrak de AFBN een maandlang zwijgen over het uitstel van de competities. In een mail aan de clubs legde de bond uit dat alle competities die onder de AFBN-vlag opereren definitief worden afgebroken, en dat alleen de Eerste Divisie al na de zomer weer gaat spelen. Een lange stilte, gevolgd door een controversieel besluit: het roept de nodige reacties op, zeker vanuit de Eredivisie.

Zo ook bij Michel van Rijswijck, voorzitter van de Arnhem Falcons, volgens wie de ontknoping van de competitie heel anders had gekund. ,,Wij vonden het na de zomer uitspelen van de competitie een reële optie, desnoods in een verkorte seizoensopzet’’ geeft Van Rijswijck aan.

Hij krijgt bijval van Maurice Tielen, quarterback en coördinator American football bij de Hilversum Hurricanes. ,,Ik vind dat er te snel voorbij is gegaan aan ‘optie 4’. Het is jammer dat er vanuit de bond nu zo eenzijdig een besluit wordt genomen’’ vindt Tielen.

De AFBN gaf vorige week aan dat de clubs weinig van zich hebben laten horen, maar Van Rijswijck weerspreekt dat. ,,We hebben aangegeven dat we een vierde optie misten, maar daar kwam geen reactie op. En ook na de stemming hebben we onze reactie gegeven’’ geeft de Falcons-voorzitter aan.

Ook het feit dat de Eerste Divisie na de zomer wel weer aftrapt, volgens de bond in het kader van het nationale team, kan op weinig begrip rekenen bij beide heren. Tielen: ,,Ik weet niet hoe je een degelijke selectie gaat krijgen zonder Eredivisiespelers die een fatsoenlijk seizoen hebben gespeeld. Ik snap dat voor de zomer uitspelen niet reëel was, maar wij hadden er meer voor gevoeld om het seizoen alsnog af te maken.’’

,,Je kunt niet zeggen ‘de Eredivisie gaat niet door omdat het nationale team moet spelen’’’ vervolgt de quarterback, die vindt dat de AFBN dat wel doet. ,,Daar betaalt de Eredivisie nu dus de prijs voor.’’

Ook Van Rijswijck is niet te spreken over de besluitvorming van het bondsbestuur. ,,We hebben ooit als hele AFBN gezegd een kort seizoen te willen spelen, daar hebben we voor gestemd bij een algemene ledenvergadering. En nu wordt daar ineens aan voorbij gegaan.’’

,,Ik weet dat we een bestuur kiezen om dit soort beslissingen te nemen en dat we een hele boel zeuren. Maar soms voelt het alsof er mensen zitten die het vooral doen voor hun eigen ideeën, en dat voelt wel dubbel’’ reageert de clubvoorzitter gelaten.

Ook had Van Rijswijck graag wat meer houvast gehad vanuit de bond in de afgelopen tijd. ,,Kijk naar de Nederlandse Rugbybond. Die geven de clubs handvatten en ze communiceren continu. Over hoe je kunt trainen, hoe je zaken kunt aanpakken in deze tijden. Dat mis je gewoon bij de AFBN’’ besluit de Falcon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *