Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

49ers bekritiseerd om hypocrisie

De San Francisco 49ers hebben zichzelf een stormvloed aan kritiek bezorgd door hun volgens critici hypocriete optreden rond de dood van George Floyd, de zwarte man die om het leven kwam door racistisch, excessief politiegeweld. Vooral een gift aan organisaties tegen zulk geweld stootte velen tegen het verkeerde been, omdat de 49ers zelf Colin Kaepernick lieten gaan na zijn statement tegen datzelfde politiegeweld.

Het is al meer dan een week onrustig in veel steden de Verenigde Staten. Sinds de beelden van de hardhandige arrestatie van George Floyd die tot zijn dood leidde werden verspreid, wordt er in veel grote steden dagelijks vreedzaam geprotesteerd.

In eerste instantie gebeurde dit alleen in Minneapolis, de thuisstad van Floyd, maar inmiddels is de vlam overgeslagen naar andere steden in heel Amerika en zelfs daarbuiten. ’s Avonds slaat dit soms om in rellen, al dan niet ingegeven door buitensporig politieoptreden, zo blijkt uit honderden video’s die dagelijks online verschijnen.

49ers-eigenaar Jed York publiceerde na een week een statement waarin hij bekendmaakte één miljoen dollar te doneren aan ‘lokale en nationale initiatieven die verandering teweegbrengen.’ Een nobel idee, maar volgens velen hypocriet. Diezelfde eigenaar stond namelijk niet op voor quarterback Colin Kaepernick.

Na diens welbekende knielprotest tijdens het Amerikaanse volkslied in 2016, precies om aandacht te vragen voor racistisch politiegeweld, werd zijn contract niet verlengd. Sindsdien zit de QB, die volgens velen één van de beste uit de league zou kunnen zijn, zonder werk thuis.

Gisteren, op #BlackoutTuesday plaatsten de 49ers bovendien een zwart vlak op hun Twitteraccount, in navolging van andere organisaties, om aandacht te vragen voor het issue. Ook daarop kwam de nodige kritiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *