Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Doomen ‘wil Tulip Bowl winnen’ bij terugkeer in Arnhem

Na het vertrek van Christian Heister als hoofdcoach presenteerden de Arnhem Falcons zo’n anderhalve week geleden hun nieuwe naam voor die functie. En dat is geen toevallige: oude bekende Martin Doomen pakt die functie na vijf jaar afwezigheid uit de sport opnieuw op.

,,Het voelt als een warm bad om hier terug te keren’’ vertelt Doomen gepassioneerd. ,,De helft van de spelers ken ik nog uit mijn vorige periode hier en dat is ook één van de redenen dat ik hier ben teruggekeerd.’’

Een imposante carrière in het Europese American football heeft Doomen achter de rug wanneer hij enkele jaren geleden de sport aanvankelijk de rug toekeert. ,,Ik ben begonnen als speler, bij de Tilburg Steelers destijds. Op een gegeven moment ben ik daar de jeugd gaan coachen en kwam ik ook in aanraking met Nederlandse jeugdteams.’’

Daar werd Doomen positiecoach, waarna hij terugkeerde in het clubfootball. ,,Ik heb toen nog een tijdje bij de Amsterdam Admirals rondgelopen.’’ Na zijn periode als stagiaire in het coachingprogramma van het team uit de prestigieuze NFL Europe, vond Doomen werk in Duitsland. ,,In de German Football League ging ik aan de slag bij de Cologne Falcons in Keulen’’ legt de Tilburger uit.

Na zijn avontuur in Duitsland kwam hij weer terug naar de Eredivisie, waar hij in meerdere coachfuncties en uiteindelijk als hoofdcoach aan de slag kon in Arnhem. Daar kende hij zijn hoogtepunt in zijn laatste seizoen. ,,Mijn laatste wedstrijd met de Falcons was de halve finale van de Tulip Bowl in 2015. We verloren toen van de Amsterdam Crusaders, die in de finale de Alphen Eagles vermorzelden.’’

Een teleurstelling, waarna Doomen een stapje terug deed. ,,Er ging gewoon heel veel tijd in zitten. In Duitsland was je voor uitwedstrijden vaak een heel weekend weg, bijvoorbeeld. En in Nederland was ik ook nog scheidsrechter bij de AFBN. Ik heb zelfs een keer een Tulip Bowl mogen fluiten.’’

Maar een terugkeer in de sport heeft hij nooit uitgesloten. ,,Ik heb het altijd in m’n achterhoofd gehouden. Toen Michel van Rijswijck belde heb ik er niet lang over na hoeven denken. Een weekendje, toen wist ik het.’’

Van Rijswijck, voorzitter van de Arnhem Falcons, noemde zijn club op onze site eerder ‘een soort familievereniging, waar leden altijd weer terugkomen’, woorden die Doomen onderschrijft. ,,Daar ben ik het helemaal mee eens. Je ziet ook dat spelers richting het eind van hun carrière ook gaan coachen, dat is erg mooi.’’

Zijn aanstelling ging zo snel, dat de nieuwe hoofdcoach amper tijd had om op de hoogte te geraken van de ontwikkelingen in het American football de laatste jaren. ,,Ik ben er echt helemaal uit geweest en ik heb nog niet de tijd gehad om me helemaal in te lezen’’ zegt Doomen lachend. ,,Maar ik weet dat de Falcons dit jaar van de Amsterdam Crusaders hebben gewonnen. Dat was een langgekoesterd dingetje natuurlijk. En van de Crusaders winnen is gewoon een goed teken, dan ben je op de goede weg als team.’’

Na die overwinning en een nipte verliespartij tegen de Lelystad Commanders werd het seizoen om bekende redenen afgebroken. Verschillende scenario’s zongen toen rond, maar Doomen is blij dat hij niet na de zomer zijn team het veld al op hoeft te sturen. ,,Anders is de voorbereiding gewoon minder, voor mij is dit wel ideaal. We kunnen nu gewoon de benodigde drie tot vier maanden vol trainen.’’

Over de doelstelling voor komend seizoen kan de kersverse hoofdcoach zijn: ,,we willen de Tulip Bowl halen. En als je er bent, dan moet je hem natuurlijk ook gewoon winnen’’ sluit een ambitieuze en duidelijk gedreven Martin Doomen af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *