Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Clubs denken aan nieuwe league na ‘sportief domme keuze’ AFBN

Opnieuw een hoop stennis, afgelopen week in American football-minnend Nederland. De AFBN besloot tegen alle eerdere berichten in tóch het Eredivisieseizoen uit te smeren over een heel jaar. Het leverde bij een aantal clubs de nodige onvrede op. Vier Eredivisieverenigingen doen hun verhaal over het nu en de toekomst.

,,Dit kwam koud op ons dak’’ vertelt Michel van Rijswijck, voorzitter van de Arnhem Falcons. ,,Dit hadden we niet zien aankomen, er was hier niet eerder over gesproken.’’ Ook quarterback en coördinator American Football bij de Hilversum Hurricanes, Maurice Tielen, stond er even van te kijken. ,,Dit kwam als een grote verrassing. Het seizoen zou gewoon in februari starten, maar blijkbaar is er vanuit het AFBN-bestuur een wens voor een lang seizoen.’’

,,We worden eigenlijk gewoon geforceerd om een lang seizoen te spelen’’ verklaart Johan Oosterhuis, voorzitter van de Groningen Giants. ,,Nu moeten we tijdens de zomer ons hele programma nog omgooien. Het is organisatorisch onpraktisch en sportief gezien een domme keuze.’’

Ook voor de Falcons, waar pas kortgeleden een nieuwe hoofdcoach werd aangesteld, levert het de nodige logistieke stress op. Van Rijswijck: ,,We hadden een heel plan voor de voorbereiding, maar nu zitten we toch wel met een probleem. Het op tijd opleiden van de rookies gaat wellicht helemaal niet lukken nu.’’ Ook in Groningen is dat probleem er. ,,We hebben geen idee of het gaat lukken straks een volwaardig team in te schrijven, normaal hebben we pas na de zomer de meeste nieuwe aanwas’’ aldus de voorzitter.

De keuze van de bond om het nationale team een zeer prominente plek op de wedstrijdkalender te geven kan al evenmin op steun rekenen bij de clubs. Tielen: ,,Nee, daar ben ik het niet mee eens. Ik ben sowieso tegenstander van de Lions, we moeten in eerste instantie de competitie maar eens op orde hebben.’’ Amsterdam Crusaders-bestuurslid Huub Bos is ook niet al te blij met dit plan. ,,Opzich heb ik geen onvrede over het nationale team, het is iets moois om erin te spelen, maar die trainingen moeten gewoon in het off-season, niet tijdens de competities. Maar ik begrijp de uitdagingen voor de bond wel.’’

Al met al is het voor een groot deel ook de besluitvorming en gebrekkige communicatie vanuit de bond die tot irritatie leidt bij de clubs. ,,Mensen hebben verschillende petten op die ze niet zo goed kunnen scheiden’’ denkt Johan Oosterhuis. ,,Ook het buitenspel zetten van de ALV snap ik niet, en nu is het één grote chaos.’’

,,De besluitvorming is vreemd,’’ vindt ook Van Rijswijck, ,,maar we willen niet telkens de discussie weer aanzwengelen.’’

Niet gek dus dat er juist nu een ouder idee weer prominent naar boven komt. ,,We willen een nieuwe competitie beginnen, het liefst in samenwerking met de AFBN’’ legt Huub Bos uit. ,,Als Crusaders willen we in 2022 met de Falcons, Giants en Hurricanes een aparte divisie opzetten, zodat we geen discussie meer tussen voorstanders van een kort en van een lang seizoen hebben. Een paar maanden focussen op een hoog niveau, dat is het idee.’’

,,We proberen al een paar jaar een extra stap te maken, maar het lukt telkens niet. We zijn er positief over dat dat nu kan lukken, met vier Nederlandse teams en wellicht een aantal uit België en Luxemburg’’ vervolgt Bos enthousiast. Ook Oosterhuis ziet het wel zitten: ,,De ideeën zijn er al een aantal jaren, maar er zit nu wel wat meer vaart achter. Het zou mooi zijn als we allerlei zaken, zoals bijvoorbeeld sponsoring, gewoon centraal kunnen regelen.’’

Het zou dus zomaar kunnen dat de Nederlandse American football-wereld een opschudding als nooit tevoren te wachten staat. Maar één ding is zeker: ,,in een aparte divisie met gelijkgestemden spelen wij nooit meer een lang seizoen’’, aldus Huub Bos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *