Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Saleh moet NY Jets uit de penarie helpen

De New York Jets hebben Robert Saleh aangesteld als de nieuwe hoofdcoach. Saleh, hiervoor Defensive Coordinator bij de San Francisco 49ers, krijgt daarmee bij zijn eerste klus als hoodcoach in het American football een pittige opdracht voorgeschoteld: de Jets uit het slop trekken.

Sinds 2011 wisten de ‘groenen’ uit New York slechts één keer een winning season te overleggen. Dat was in 2015, toen quarterback Ryan Fitzpatrick het team met onder andere een overwinning op Super Bowlkampioen New England Patriots naar 10-6 leidde, toen overigens niet genoeg voor een plaats in de play-offs.

De laatste keer dat de postseason nog wel eens werd gehaald was in 2010, toen uiteindelijk voor de tweede keer op rij de AFC Championship game verloren werd.

Robert Saleh moet die droogde dus zien te beëindigen. Nadat dit seizoen op het nippertje een winless season werd afgewend moet komend seizoen de lijn omhoog worden ingezet. Eerste halte: de NFL Draft, waar de Jets’ front office de beste rookies bij elkaar mag sprokkelen.

Quarterback Trevor Lawrence, de gedoodverfde ‘number one pick’, gaat door twee overwinningen laat in het seizoen waarschijnlijk aan de neus van de New Yorkers voorbij, maar met Justin Fields ligt er alsnog een potentiële franchise-QB voor het oprapen.

Voor Saleh betekent het in ieder geval een debuut als hoofdcoach. Want hoewel hij onderdeel uitmaakte van de Seahawks-staf die Seattle een Super Bowl opleverde, stond Saleh nog nooit ergens als eindverantwoordelijke aan het roer, ook niet in het college football.

Hij was er overigens wel vroeg bij. Saleh kwam op zijn 22ste al in de wereld van de coaching terecht toen hij bij de Michigan State Spartans aan de slag ging als Defensive Assistant. Drie jaar later kwam hij bij de Houston Texans de NFL binnen waarna hij bij zowel de Texans, Seahawks, Jaguars als de 49ers rollen vervulde in de defensie.

En nu mag de nu 41-jarige dus aantreden als hoofdcoach bij de New York Jets. En opzich zijn er slechtere vooruitzichten om die baan mee te aanvaarden: de kans dat het de Jets onder Robert Saleh slechter vergaat dan onder voorgangers Todd Bowles (2015-2018) en Adam Gase (2019-2020) is alvast nagenoeg nihil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *