Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Eerste vrouwelijke official bij Super Bowl

Het heeft 54 Super Bowls geduurd, maar deze keer gaat het dan toch echt gebeuren: een vrouw als official bij de kampioenswedstrijd om de NFL-titel. Sarah Thomas gaat er met de eer vandoor de eerste te zijn en zal als down judge fungeren in het team van officials.

Thomas heeft al meer ‘firsts’ achter haar naam staan. Ze was namelijk de eerste vrouwelijke official bij een college footballwedstrijd, de eerste bij een bowl-game en in 2015 werd ze de eerste vrouw die full-time in dienst kwam als official bij de NFL.

Op 13 september 2015 maakte ze haar debuut als line judge bij een wedstrijd tussen de Kansas City Chiefs en de Houston Texans, als onderdeel van het team van hoofdscheidsrechter Pete Morelli.

Een seizoen later haalde ze opnieuw het nieuws toen ze hard in botsing kwam met Vikings-tight end Kyle Rudolph. Ze ging het hersenschuddingsprotocol in maar keerde na een paar minuten lachend terug langs de lijn. De diagnose na afloop van de wedstrijd: een gebroken pols.

In 2017 was Thomas er mede voor verantwoordelijk dat de term ‘head linesman’ vervangen werd door ‘down judge’. Omdat zij naar die positie overgeheveld werd vond de NFL het namelijk tijd voor een genderneutrale term.

Een ruim jaar later werd ze vervolgens ook nog eens de eerste die als vrouwelijke official verantwoordelijk werd bij een play-off wedstrijd, in de divisional round fungeerde ze als down jduge in de wedstrijd tussen de New England Patriots en de Los Angeles Chargers.

En nu, in 2021, mag ze de eer van de halve wereldbevolking verdedigen als ze als eerste vrouw aan een Super Bowl gaat beginnen. Een volgende stap vanuit de NFL om wat meer diversiteit aan te brengen in de overwegend witte en mannelijke wereld die rond de velden hangt.

Ze maakt daarin overigens onderdeel uit van het team van scheidsrechter Carl Cheffers. Hij heeft inmiddels 20 jaar ervaring in de NFL en floot ook Super Bowl LI in 2017. Daarmee zag hij van heel dichtbij de meest legendarische comeback in de NFL, waarin de New England Patriots in het laatste kwart 19 punten scoorden en na overtime de Atlanta Falcons versloegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *