Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Hoofdcoach Valkyries breekt enkele botten

Hoofdcoach Arrien van Schaik van de Eindhoven Valkyries werd eind juli op wel heel hardhandige wijze geintroduceerd met American football voor vrouwen. Tijdens een controlled scrimmage tussen de Valkyries en de 0’30 Wolverines ter voorbereiding op het seizoen, verplaatste de actie zich naar de zijlijn en kon de hoofdcoach niet tijdig ontsnappen aan het geweld. Als gevolg strompelt Van Schaik door het leven met een gebroken enkel en een gebroken teen.

“Wij waren bij de controlled scrimmage niet alleen coach, maar ook scheidsrechter,” aldus de coach, die ook een verleden heeft als defensive coordinator bij de Eindhoven Raptors. “De actie kwam mijn kant op en voordat ik het wist zat ik er tussen in. Zelf had ik het idee dat het omgezwikt was. Ik heb het gekoeld en heb de wedstrijd afgemaakt. In het weekend werd de enkel ballondik. Eerst dachten ze dat de enkelband gescheurd was, maar toen de zwelling was afgenomen en de fysiotherapeut met mij aan de slag wilde gaan, werd er voor de zekerheid toch een foto genomen. Toen bleek het hommeles.”

Van Schaik stopte eind 2019 bij de Raptors en werd afgelopen september benaderd door de QFL. “De league is erg goed georganiseerd. De eigenaresse behandelt het echt als een bedrijf en stopt daar veel liefde in. De winsten die worden gemaakt, worden meteen teruggestopt in de league. Ik ben al heel lang coach, maar ik heb nog nooit met zoveel materiaal getraind. Dat wordt allemaal verzorgd door de QFL.”

Het team bestaat nu een jaar en heeft inmiddels 20 volwaardige spelers. Twee voormalig spelers van de Raptors (Ralf Kamp en Robert Wijn) ondersteunen de hoofdcoach om de vrouwen van de Valkyries tactiek en spelinzichten bij te brengen. Ook heeft het team een Portugese offensive coordinator, een Amerikaanse aspirant-coach en een Duitse conditioning coach.

“Je ziet dat vrouwen veel beter nadenken voordat ze aan het avontuur beginnen. Ze doen het niet om stoer te doen, maar om samen aan de slag te gaan met iets leuks. Bij jonge jongens zie je juist dat ze stoer over willen komen, maar er na drie trainingen achter komen dat het toch ook wel pijn kan doen. Als ze zichzelf op de training dan eenmaal in pak hebben gefotografeerd, dan kappen ze ermee.”

De Valkyries beginnen 18 september aan de QFL-competitie met een uitwedstrijd tegen The Hague Black Scorpions. Van Schaik staat dan gewoon aan de kant. “Ik heb inmiddels loopgids en dat mag er volgende week af, dus ik ga er vanuit dat ik gewoon aan de slag kan,” aldus de coach.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *