Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Complete chaos in België: Tigers en Black Angels boycotten play-offs na ambulance-incident

De seizoensontknoping van de Belgian American Football League hangt aan een zijden draadje. De Brussels Tigers weigeren namelijk het restant van hun halve finale tegen de Limburg Shotguns uit te spelen na een tamelijk bizar incident in die wedstrijd, zo schrijft American Football International.

Om te begrijpen waar de chaos begonnen is, moeten we terug naar zaterdag 13 november. In de halve finale van de BAFL speelden de Brussels Tigers een uitduel bij titelfavoriet Limburg Shotguns. Bij een voorsprong van 14-0 voor de Shotguns ging het mis. Eén van de spelers van de Tigers raakte zwaar geblesseerd en had moeite om bij bewustzijn te blijven – na afloop zou blijken dat het om een zware hersenschudding ging.

Bizar genoeg is er echter geen ambulance bij de wedstrijd aanwezig, ondanks dat de thuisvereniging volgens de BAFL-reglementen verplicht is een ambulance te regelen. Dat hadden de Shotguns dus nagelaten, waardoor de getroffen speler maar liefst twintig minuten moest wachten op professionele zorg. Dit hele proces was dusdanig traumatisch voor de spelers, vooral die van de Tigers, dat in samenspraak met de referees werd besloten het duel te staken.

Waar de Tigers wachtten op een reglementaire zege omdat Limburg geen ambulance paraat had, besloot de BAFL echter een nieuwe datum uit te zoeken om de wedstrijd uit te laten spelen. Dat schoot de Brussels Tigers in het verkeerde keelgat, waarop de vereniging besloot om verdere deelname te weigeren. Tot overmaat van ramp, voor de bond althans, besloten ook stadsgenoten Brussels Black Angels daartoe – en zij waren al geplaatst voor de finale, waardoor er geen twee teams overblijven om de Belgian Bowl te spelen.

Pascal Decoo, voorzitter van de Tigers, laat tegen over AFI zijn lezing optekenen. ,,Toen de ambulance vertrokken was werd ons gevraagd of we verder wilden spelen. Wij zeiden ‘nee’, want we hadden net onze speler verzorgd en waren niet in een toestand om verder te spelen.” Over de afhandeling is Decoo al helemaal verbolgen. ,,De enige sanctie die ze gegeven hebben is een andere datum uitkiezen, geen boetes of andere straffen. Dat kan ik niet accepteren. Je kunt beslissen wat je wil met de rest van de competitie, maar wij zijn klaar.”

Titelverdediger Black Angels plaatste op Facebook een verklaring. ,,Het is in om veiligheid en de gezondheid van de spelers, dat we besloten hebben om onze activiteiten en onze deelname aan de Championship Game te staken. Met deze aanpak hopen we te kunnen garanderen dat de veiligheid van de spelers centraal staat.”

Hoe nu verder, dat is de grote vraag. Door de Belgian Bowl, die op 27 november gespeeld zou gaan worden, lijkt in ieder geval vast een streep te kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *