Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Indeling ELF bekend: twaalf teams in drie conferences, slechts vier play-off spots

De indeling van het tweede seizoen van de European League of Football is bekend gemaakt, evenals de competitie-opzet. Daarmee lijken ook de teams rond, die met zijn twaalven in drie conferences gaan strijden om slechts vier play-off tickets.

Om de vier nieuwe teams te kunnen accomoderen is voor komend jaar naast de Northern en Southern conferences ook een Central conference opgetuigd. Dat is meteen een ‘poule des doods’ te noemen, met regerend kampioen Frankfurt Galaxy en de Oostenrijkse nieuwkomers Swarco Tirol Raiders en Vienna Viking – wijd en breed getipt als grote kanshebbers op de titel. De Stuttgart Surge, net als Galaxy uit de southern conference doorgeschoven, moeten uitkijken geen kanonnenvoer te worden.

Geen nieuwkomers in de ongewijzigde Northern conference, maar wel wederom een sterke bezetting. Hamburg Sea Devils en Wrocław Panthers ontmoetten elkaar vorig jaar in de halve finale van de play-offs, en zullen dit jaar opnieuw de vorig jaar al gevaarlijke Leipzig Kings en Berlin Thunder van zich af moeten houden. Laatstgenoemde wordt na een kwaliteitsinjectie dit offseason ook genoemd als een belangrijkere uitdager.

In de Southern conference liggen vooral volop kansen voor op dit moment minder goed ogende teams om zich alsnog naar de play-offs te spelen. Nieuwkomers Istanbul Rams en Düsseldorf Rhein Fire mogen nog niet van een al te hoog niveau worden geacht, terwijl de Barcelona Dragons vorig seizoen geen potten konden breken. Cologne Centurions kon dat wel en haalde de play-offs, maar was wel zeer beperkt tot de run-game van superster Madre London, die overigens wel al bijtekende in Keulen.

Het zal moeilijk genoeg worden voor de teams om dit jaar de play-offs te halen, want hoewel het aantal teams met 50 procent is toegenomen blijft de hoeveelheid play-off spots hetzelfde. Alleen de drie conferencewinnaars en één beste nummer twee gaat naar de play-offs. Dat betekent dat in de Central conference minimaal één topfavoriet al in het regular season zal afhaken.

Onduidelijk is nog hoeveel regular season games er gespeeld zullen worden, al postte een fan-account van de Centurions dat dit er twaalf zullen zijn, twee meer dan vorig jaar. Het zou gaan om dubbele interconference match-ups met elk team in de eigen divisie, en eveneens dubbele match-ups met drie andere teams in de League.

Northern (resultaat vorig jaar):
Berlin Thunder (4de ELF Northern)
Hamburg Sea Devils (1ste ELF Northern, verliezend finalist)
Leipzig Kings (3de ELF Northern)
Wrocław Panthers (2de ELF Northern, halve finalist)

Central:
Frankfurt Galaxy (1ste ELF Southern, kampioen)
Tirol Raiders (2de AFL, kampioen / CEFL verliezend finalist)
Stuttgart Surge (4de ELF Southern)
Vienna Vikings (1ste AFL, verliezend finalist / CEFL halve finalist)

Southern:
Barcelona Dragons (3de ELF Southern)
Düsseldorf Rhein Fire (bestond niet)
Istanbul Rams (Turkse competitie afgelast)
Cologne Centurions (2de ELF Southern, halve finalist)

Foto: Pro Shots / Zuma Press

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *