Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

NFL Mock Draft 1-8: Welcome to Draft Season

It’s that time of the year … En dan hebben we het natuurlijk over de NFL Draft, niet over Kerst en Oud & Nieuw. Vandaag de eerste acht picks uit de aankomende NFL Draft.

Auteur: Robbert Jan Drost, Area Scout, ALL22 Global Scouting Network

Nog drie speelrondes te gaan in de regular season en we komen stapje voor stapje steeds dichterbij de NFL Draft. Deze vindt van 28 tot 30 april plaats in Las Vegas, Nevada. De perfecte tijd is nu aangebroken om de eerste Mock Draft uit te brengen om zodoende kennis te maken met de nieuwe lichting van NFL talent. 

De NFL teams hebben afgelopen herfst hun scouts langs alle scholen gestuurd om al het College talent te evalueren. Maar er kan nog veel veranderen tussen nu en eind april. Want vanaf januari begint ‘’NFL Draft SZN’’ voor het publiek meer te leven. 

In januari en februari beginnen we met de Bowl games, zoals de welbekende Senior Bowl. Hierin worden de ‘’NFL hopefuls’’ in een training setting en bijbehorende wedstrijd gemeten en geëvalueerd door NFL scouts en executives. Maar ook andere Bowl games zoals de Tropical Bowl, Shrine Bowl, NFLPA Bowl en CGS zijn dan in volle gang. 

1 tot 7 maart gaan we naar Indianapolis voor de jaarlijkse Combine. Met uitzondering van vorig jaar dan, vanwege de coronamaatregelen. Op de Combine worden de prospects door alle 32 teams getest op zowel atletische en mentale aspecten. Vervolgens zien we de weken daarna ‘’Pro Days’’ waarin spelers wederom op atletische aspecten worden getest in het bijzijn van NFL scouts en executives. Deze vinden plaats bij de Universiteit waar de prospect heeft gespeeld. Dit is niet geheel toevallig de tijd waarin we steeds meer geruchten gaan horen welke teams geïnteresseerd zijn in welke spelers.  

Een van de meest underrated aspecten van het evaluatie process gebeurt tussen maart en eind april, waarin NFL teams prospects laten overvliegen voor interviews en medische inspecties om zodoende de puntjes op de i te zetten. Is de prospect een ‘’culture fit’’ in onze kleedkamer? En heeft hij geen medische aandoening die zijn NFL carrière negatief kan beïnvloeden? Dit zijn vragen die teams moeten kunnen beantwoorden voordat ze tijd en geld investeren in een prospect. 

Al met al, zijn dit allemaal ‘’landmarks’’ in het evaluatie process waarin prospects hun Draft stock kunnen verhogen of verlagen in de perceptie van de media. Misschien is verhogen of verlagen niet eens het juiste begrip. Er is simpelweg meer relevante informatie beschikbaar over atletisch vermogen, afmetingen, football intelligentie, medische informatie en persoonlijkheid van een prospect om een overwogen beslissing te maken. 

Anyway, let’s dive into it! De order van de Draft is met peildatum 22 december. Na elke speelronde vinden hier natuurlijk verschuivingen in plaats. Jacksonville heeft op basis van de Detroit Lions overwinning afgelopen zondag tegen Arizona Cardinals voor het tweede jaar op rij de first overall pick.

1. Jacksonville Jaguars

Needs:

 1. Offensive Tackle
 2. Edge Rusher
 3. Wide Receiver
 4. Safety
 5. Cornerback

Potential Targets:

 1. Kayvon Thibodeaux, DE, Oregon
 2. Aidan Hutchinson, DE, Michigan
 3. Evan Neal, OT, Alabama
 4. Ikem Ekwonu, OT/IOL, NC State
 5. Derek Stingley, CB, LSU

Pick: Kayvon Thibodeaux, DE, Oregon

Back-to-back 1st overall picks voor de Jaguars? Die kans lijkt vrij groot op dit moment. Na het ontslag van Urban Meyer gaan we de aankomende maanden een flink aantal veranderingen zien in Jacksonville. Met de 1st overall pick lijkt het op dit moment een coin-flip tussen Thibodeaux en Hutchinson. De Jaguars kunnen edge hulp goed gebruiken aangezien ze op dit moment 27e staan in de NFL met maar 25 sacks. Daarom kiezen de Jaguars in deze oefening voor Kayvon Thibodeaux de edge rusher uit Oregon. Thibodeaux beschikt over ‘’uncoachable athletische traits’’ als speed rusher met een explosieve eerste stap en uitstekende ‘’bend’’. Bovendien kan hij ook winnen als speed-to-power rusher door zijn explosiviteit en speelkracht. Zijn upside is op papier het hoogst van alle edge rusher in deze Draft. 

2.  Detroit Lions

Needs:

 1. Quarterback
 2. Wide Receiver
 3. Edge Rusher
 4. Cornerback
 5. Safety

Potentiele Targets

 1. Aidan Hutchinson, DE, Michigan
 2. Kenny Pickett, QB, Pitt
 3. Matt Corral, QB, Ole Miss
 4. Derek Stingley, CB, LSU
 5. Kyle Hamilton, SAF, Notre Dame

Pick: Aidan Hutchinson, DE, Michigan

Stiekem koos ik Thibodeaux met de eerste pick, zodat Hutchinson in de ‘’Great Lakes State’’ kan blijven. Hutchinson is geboren en getogen in Michigan en speelde bovendien vier seizoenen voor de Michigan Wolverines. Hij kende een uitstekend 2021 seizoen waar hij borderline niet te blocken was en wist te eindigen met 14 sacks. Hij is qua karakter en speelstijl de perfecte fit voor de cultuur die Lions head coach Dan Campbell probeert te installeren in Detroit. Bovendien kunnen ook de Lions edge rush hulp broodnodig gebruiken met een magere 22 sacks dit seizoen. Goed voor 29e in de NFL op dit moment. Hutchinson is een freaky atleet die tijdens de Combine in Indianapolis hoogstwaarschijnlijk ‘’eye popping’’ tijden gaat neerzetten. Niet voor niks nummer 2 op Bruce Feldman’s jaarlijkse ‘’Freaks List’’. Zijn atletisch vermogen gecombineerd zijn ‘’size’’, speelkracht en geavanceerde ‘’hand usage’’  maakt hem een plug-and-play starter voor de Lions. Hij had zo een verloren broertje van Nick en Joey Bosa kunnen zijn. 

3. Houston Texans

Needs:

 1. Quarterback
 2. Edge Rusher
 3. Cornerback
 4. Interior Offensive Line
 5. Wide Receiver

Targets

 1. Kenny Pickett, QB, Pitt
 2. Matt Corral, QB, Ole Miss
 3. Derek Stingley Jr, CB, LSU
 4. Kyle Hamilton, SAF, Notre Dame
 5. George Karlaftis, DE, Purdue

Pick: Kenny Pickett, QB, Pitt

De Texans kunnen eerlijk gezegd op elke positie wel versterking gebruiken met een roster dat zowel oud en slecht is. Niet een goede combinatie om te hebben in de NFL. Laten we dan maar direct beginnen met de meest belangrijke positie: Quarterback. 3rd round rookie quarterback David Mills heeft wat ‘’flashes’’ laten zijn, maar lijkt alles behalve een lock als franchise quarterback in Houston. In dit geval kiezen de Texans voor een van de grootste ‘’risers’’ het afgelopen seizoen in Kenny Pickett, de quarterback uit Pitt. Niet per se de meest ‘’sexy pick’’, maar hij beschikt over goede accuraatheid over alle drie levels van het veld en liet afgelopen seizoen zien goede beslissingen te kunnen maken met de football. Hij schitterde als downfield passer met zijn ‘’gunslinger mentaliteit’’. Bovendien heeft hij genoeg mobiliteit, size, poise en leiderschap skills om een solide starting quarterback te kunnen zijn in de NFL. Pickett heeft sterke ‘’Joe Burrow vibes’’. 

4. New York Jets

Needs:

 1. Edge Rusher
 2. Offensive Tackle
 3. Cornerback
 4. Wide Receiver
 5. Interior Offensive Line

Targets

 1. Derek Stingley, CB, LSU
 2. Evan Neal, OT, Alabama
 3. Ikem Ekwonu, OT/IOL, NC State
 4. Kyle Hamilton, SAF, Notre Dame
 5. Garrett Wilson, WR, Ohio State

Pick: Derek Stingley, CB, LSU

Head coach Robert Saleh is een ‘’defensive guru’’ en mist op dit moment een lockdown cornerback in New York. Derek Stingley is de definitie van een lockdown cornerback met zijn size, 4.30 snelheid, explosiviteit, Press Man Coverage skills en ball skills. Al heeft hij de afgelopen twee seizoenen zijn freshman jaar nooit kunnen overtreffen door blessures. Dat is op dit moment zijn grootste ‘’red flag’’. Indien hij fit kan blijven dan hebben de Jets een lockdown cornerback voor de aankomende jaren. 

5. New York Giants 

Needs:

 1. Quarterback
 2. Edge Rusher
 3. Offensive Tackle
 4. Interior Offensive Line
 5. Wide Receiver

Targets

 1. George Karlaftis, DE, Purdue
 2. Evan Neal, OT, Alabama
 3. Ikem Ekwonu, OT/IOL, NC State
 4. Tyler Linderbaum, OC, Iowa
 5. Matt Corral, QB, Ole Miss

Pick: George Karlaftis, DE, Purdue

De twee grootste factoren in de back-to-back picks van de Giants zijn: 1. Is Daniel Jones de starting quarterback van de Giants in 2022? 2. Is General Manager Dave Gettleman de General Manager in 2022? Voor het gemak gaan we er nu maar vanuit dat het antwoord ‘’Ja’’ is op beide vragen. Maar ik durf het niet uit te sluiten dat we op deze twee belangrijke posities veranderingen gaan zien in 2022. Gettleman is groot fan van het versterken van de ‘’trenches’’ en George Karlaftis is een typische pick voor de Giants general manager. Hij heeft legitieme inside/outside veelzijdigheid en is misschien wel de beste ‘’power rush’’ in deze Draft met zijn size, speelkracht en motor. 

6. New York Giants (via Chicago Bears)

Needs:

 1. Quarterback
 2. Edge Rusher
 3. Wide Receiver
 4. Offensive Tackle
 5. Interior Offensive Line

Targets

 1. Evan Neal, OT, Alabama
 2. Ikem Ekwonu, OT/IOL, NC State
 3. Tyler Linderbaum, OC, Iowa
 4. Matt Corral, QB, Ole Miss
 5. Garrett Wilson, WR, Ohio State

Pick: Evan Neal, OT, Alabama

Kleine shoutout naar de Chicago Bears voor de 6th overall pick. De Giants hebben vorig jaar een goede deal gemaakt door terug te traden en een 2022 first rounder op te picken. Je raadt het waarschijnlijk al …  We blijven in de ‘’trenches’’ maar nu aan de offensieve kant. De Giants beschikken nog steeds over een van de meest dramatische offensive lines in de NFL. 28e in de NFL op dit moment om precies te zijn. Evan Neal kan daar verandering in brengen. Samen met voormalig 1st round pick Andrew Thomas kan hij een goed bookend tackle duo vormen. Neal is een ‘’absolute unit’’ met zijn 2.01 m en 159 kg. Bovendien belandde hij op de eerste plek in Bruce Feldman’s welbekende ‘’Freaks List’’. Hij beschikt over een uniek atletisch profiel en verrassende flexibiliteit voor iemand van zijn formaat. Hij is een ‘’people mover’’ in de run game met zijn size en speelkracht. In pass pro forceert hij edge rushers buitenom door zijn unieke formaat. Hij lijkt een plug-and-play right tackle voor de Giants. 

7. Carolina Panthers

Needs:

 1. Quarterback
 2. Offensive Tackle
 3. Interior Offensive Line
 4. Linebacker
 5. Interior Defensive Line

Targets

 1. Matt Corral, QB, Ole Miss
 2. Sam Howell, QB, North Carolina
 3. Ikem Ekwonu, OT/IOL, NC State
 4. Charles Cross, OT, Mississippi State
 5. Tyler Linderbaum, OC, Iowa

Pick: Matt Corral, QB, Ole Miss

Het Sam Darnold experiment afgelopen seizoen was kort maar krachtig. Het moge duidelijk zijn dat hij niet de franchise quarterback is in Charlotte, NC. Dit is een klein beetje zonde aangezien de Panthers vorig jaar Mac Jones en Justin Fields oversloegen voor cornerback Jaycee Horn. Terug naar de tekentafel. Gelukkig is Ole Miss quarterback Matt Corral nog beschikbaar, die door velen als QB1 in deze Draft wordt gezien. In de Lane Kiffin passing offense wist Corral uitstekende statistieken neer te zetten. Hij liet zien een accurate passer te zijn met atletisch vermogen om plays te verlengen met zijn benen, essentieel in de moderne NFL. Bovendien wist hij vraagtekens rondom zijn ‘’decision making’’ teniet te doen. Hij gooide afgelopen seizoen slechts vier interceptions. 

8. New York Jets (via Seattle Seahawks)

Needs:

 1. Edge Rusher
 2. Offensive Tackle
 3. Wide Receiver
 4. Interior Offensive Line
 5. Tight End

Targets

 1. Ikem Ekwonu, OT/IOL, NC State
 2. Kyle Hamilton, SAF, Notre Dame
 3. Garrett Wilson, WR, Ohio State
 4. Charles Cross, OT, Mississippi State
 5. Tyler Linderbaum, OC, Iowa

Pick: Ikem Ekwonu, OT/IOL, NC State

Dit is de vierde keer in acht picks dat we terug naar New York gaan. Naja, New Jersey aangezien MetLife Stadium in Easter Rutherford, New Jersey is gelegen. Hier zien we de volgende offensive lineman van het bord gaan. Jets General Manager Joe Douglas heeft laten zien dat hij offensive lineman prioriteit geeft in de eerste ronde van de NFL Draft. Dit zou de derde Draft op rij zijn dat hij een offensive lineman kiest in de eerste ronde. In dit geval kiezen ze voor Ikem ‘’Ickey’’ Ekwonu, hij is eigenlijk de kleinere versie van voormalig 1st round pick en huidige left tackle Mekhi Becton. Hij beschikt over uitstekende explosiviteit, kracht en een agressieve mindset om zijn blocks te finishen. Je ziet voldoende pancakes op zijn tape. Hij kan direct starten als right tackle voor de Jets. Bovendien beschikt hij over tackle/guard flexibiliteit, allebei posities waarop de Jets hulp kunnen gebruiken voor quarterback Zach Wilson.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *