Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Populaire rookie Pitts zwijnt de Pro Bowl in

Kyle Pitts werd deze week als eerste rookie tight end in bijna 20 jaar verkozen in de Pro Bowl. De speler van de Atlanta Falcons ving weliswaar van alle NFC tight ends de meeste yards (847) ná de onbetwiste Pro Bowler George Kittle (Niners, 871 yards en 6 TD’s). Echter, het échte verschil in het resultaat van de 6-8 Falcons maakte hij nog niet. En dus zijn er wel wat andere NFC gegadigden die meer recht hadden op de uitverkiezing.

Als 4th overall pick is Pitts de hoogste gedrafte tight end in de geschiedenis van de NFL. Hooggespannen verwachtingen die niet volledig de waarheid zijn geworden. Desondanks is hij erg populair. Kort voor het sluiten van de stemhokjes werd hij namelijk pas ingehaald door Kittle als #1 tight end voor de NFC.

Nutteloze yards
Het is een open deur om te zeggen dat de positie een lastige transitie kent vanuit college. Welke positie heeft dit niet? Lastiger was vooral dat hij primair doelwit van de tegenstander werd om te ontmantelen, toen receiver Calvin Ridley de mentale aftocht blies van de NFL na een aantal wedstrijden.

Het lukt Pitts toch veel yards te vergaren. Eigenlijk zoals vaak het geval is met doelwitten van quarterback Matt Ryan. Maar net als al die anderen ballenvangers van ‘Matty Ice’, zijn het vaak holle yards. Pitts ving slechts 1 touchdown in 14 wedstrijden. Juist die statistiek waar je wedstrijden mee wint. Van zijn 58 catches, waren er wel 38 voor een first down.

Rookie succes als belangrijkste graadmeter?
Kyle Pitts kan na Mike Ditka in de resterende drie wedstrijden wel de tweede rookie tight end ooit worden die over de 1000 yards gaat. Mooi als het lukt, maar de Pro Bowl gaat niet om mooie rookie-prestaties. Het gaat om impact in de hele league. En dan zijn er meerdere NFC tight ends die meer het verschil hebben gemaakt. Al vingen ze dan misschien wat minder yards:

• Rob Gronkowski (Buccaneers): 40 catches, 527 yards, 6 touchdowns, 23 first downs
• Dallas Goedert (Eagles): 48 catches, 731 yards, 4 touchdowns, 37 first downs
• Dalton Schultz (Cowboys): 62 catches, 651 yards, 5 touchdowns, 33 first downs
• Zach Ertz (Eagles, Cardinals): 60 catches, 638 yards, 5 touchdowns, 35 first downs
• T.J. Hockenson (Lions): 61 catches, 583 yards en 4 touchdowns, 32 first downs

You make the pick?

Foto: Pro Shots / Action Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *