Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

2022 NFL free agency: Top 3 quarterbacks

De NFL stormt op de Play-Offs af en vindt zich weldra weer in een wedstrijdvacuum. Tussen februari en april proberen teams zich zo goed mogelijk te positioneren voor de NFL Draft. De grote tool die hiervoor beschikbaar is: 2022 NFL free agency. De komende weken kijken we bij Gridiron vooruit naar de free agents op de verschillende posities.

Vanaf 14 maart mogen NFL-teams in onderhandeling met gecertificeerde spelersmakelaars over spelers met aflopende spelerscontracten: het is de start van 2022 NFL free agency. Qua quarterbacks is de free agent markt dit seizoen niet heel denderend. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat de meest lucratieve spelverdelers al wat jaren op de teller hebben. Hiernaast is er natuurlijk de ontwikkeling dat enkele quarterbacks ontevreden zijn bij hun huidige team en aansturen op een trade. Aangezien het hier grote namen als Aaron Rodgers, Deshaun Watson en Russell Wilson betreft, bevriest dit waarschijnlijk het tempo waarmee de quarterback markt open breekt.

Oldies op de markt
Een aantal gevestigde veteranen komt na dit seizoen weer in aanmerking om de free agent markt te verkennen. Ben Roethlisberger is daarvan degene met de aardigste statistieken. Roethlisberger zal er echter voor kiezen om met pensioen te gaan. Hij is onlosmakelijk verbonden met de Steelers. 

Met de andere veteranen is de keus minder makkelijk gemaakt. Ryan Fitzpatrick is net 39 geworden, maar heeft een operatie aan de heup ondergaan nadat hij begin dit seizoen geblesseerd raakte. Hij zal dit speciaal gedaan hebben met het vooruitzicht nog een aantal seizoenen te kunnen ballen. De markt voor hem zal klein zijn en het geld zal eerder opgebrand worden aan een bewezen naam als Andy Dalton, die ook nog eens vijf jaar jonger is. 

Money burners
Andere veteranen als Cam Newton, Joe Flacco en Tyrod Taylor blijven interessante opties voor teams, maar zijn niet langer quarterbacks aan wie je je franchise toevertrouwt. Ook zijn er quarterbacks die wat ons betreft achter center wel uit de voeten kunnen, en nog niet op hun prime zijn, maar die eigenlijk al in beginsel achterlopen op de verwachtingen omdat je er veel geld voor neer moet tellen. Je geld steken in Jacoby Brissett en Mitchell Trubisky loont niet: trap er niet in!

Onze top 3
Met het voorgaande in het achterhoofd hebben we de drie meest interessante prospects even op een rij gezet, waarvan wij denken dat ze in 2022 best wel eens impact kunnen maken:

  1. Jameis Winston

Waarom niet? De 2013 Heishman Trophy winnaar liet zien zeker aanvallend zijn mannetje te staan. De Tampa Bay Buccaneers deden hun first overall pick uit de 2015 NFL Draft echter van de hand, omdat hij teveel turnovers veroorzaakte. Winston gooide maar liefst 88 picks in zijn vijf Buccaneers-seizoenen, waaronder een NFL-record 30 in 2019. De Buccs verlengde zijn rookte-contract niet en hij tekende een contract bij de New Orleans Saints. Het was zijn bewuste keuze om als backup te leren achter quarterback Drew Brees. Die keuze lijkt zijn vruchten afgeworpen te hebben. Toen Brees met pensioen ging nam Winston het roer over. Zijn seizoen werd gekortwiekt door een knieblessure, maar met 14 touchdown passes en slechts 3 onderscheppingen (in zeven wedstrijden) liet hij de potentie zien die hem een first-overall pick maakte. Winston leidde de Saints naar een 5-2 record en dat moet toch wat opzien hebben gebaard.

2. Teddy Bridgewater

Teddy Bridgewater had de teugels in handen in Denver, maar moest daar de afgelopen weken verstek laten gaan met een hersenschudding. Bridgewater had een van zijn betere seizoenen met 18 touchdown passes en slechts 7 onderscheppingen, maar lijkt niet de oplossing voor de Broncos. Het team uit Denver lijkt graag de geschiedenis te herhalen en op zoek te zijn naar een quarterback op de top van de markt, zoals zij in 2012 achter Peyton Manning aan gingen. Bridgewater lijkt een prima quarterback voor meerdere teams als tussenoplossing. Blessures zijn daarbij wel een beetje zijn forto, want ook bij de Minnesota Vikings verloor hij vanwege een blessure zijn basisplaats. 

3. Marcus Mariota

Nog een Heishman Trophy winnaar die terug op de radar verschijnt. Mariota won de 2014 Heishman en was een aantal seizoenen de aangewezen persoon om de Tennessee Titans uit het slop te trekken. Mariota deed dat in de beginjaren succesvol, en loodste de Titans zelfs naar drie winning seasons op rij. De quarterback werd uiteindelijk de stad uitgejaagd met de komst van Ryan Tannehill. Hij tekende een contract bij de Las Vegas Raiders, waar hij nu het clipboard vasthoudt achter Derek Carr. Het blijft echter een intrigerende vraag of Mariota een nieuw hoofdstuk aan zijn loopbaan kan toevoegen. De skill set van Mariota maakt hem een prima optie in een run-heavy offense. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *