Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Cowboys schieten zichzelf in de voet; Niners door in Play-Offs

De San Francisco 49ers hebben zondagnacht in de uitwedstrijd tegen Dallas Cowboys een nagelbijter gewonnen. De thuisploeg had de kans bij de stand van 17-23 een uitroepteken te zetten achter een fraaie comeback, maar kon met een lopende klok de laatste play niet meer op tijd in het spel brengen. San Francisco gaat nu door naar de Divisional Play-offs, waar zij de Green Bay Packers treffen.

De slotseconden lezen als een thriller. Met nog 45 seconden te gaan, krijgt Dallas de bal in handen met een laatste kans de wedstrijd naar zich toe te trekken. Dat dit gebeurt is sowieso een wonder. San Francisco lijkt met een quarterback sneak de wedstrijd uit te lopen, maar wordt teruggefloten door een illegal formation. Na de noodzakelijke punt leidt quarterback Dak Prescott zijn ploeg in de slotseconden het veld over. Met nog 14 seconden te gaan, onderneemt hij een quarterback run om zijn team in stelling te brengen voor de overwinning.

Die laatste play komt er echter niet. Omdat de scheidsrechter de bal goed moet leggen, verstrijkt de tijd en is de overwinning voor San Francisco. Dallas heeft dat aan zichzelf te wijten. In combinatie met de 14 penalty’s —een record voor een Dallas postseason wedstrijd— is het team te onzorgvuldig in de beschikbare 60 minuten.

De 49ers laten in ieder geval de eerste helft zien niet voor spek en bonen naar Dallas te zijn gekomen. Jimmy Garoppolo gooit 11 van zijn eerste 13 ballen raak en gebruikt hierbij vooral receiver Brandon Aiyuk. Door zelf de openingsdrive tot in de perfectie uit te voeren met een touchdown run van Elijah Mitchell, en de aanval van Dallas Cowboys keer op keer te smoren, loopt de ploeg naar 0-13.

Vooral de druk van de defensive line van de 49ers in de het eerste kwart ontwricht de Cowboys. In deze fase noteert Nick Bosa, die vorige week onterecht buiten het NFL All Pro team werd gehouden, zijn eerste sack.

Pas halverwege het tweede kwart komt Dallas voor het eerst in het verhaal voor. Een fraaie drive, die voornamelijk over de grond gaat, eindigt met een diepe pass in het mandje bij receiver Amari Cooper.

De Niners zijn niet geïntimideerd. Aiyuk, die eerder al met een spectaculaire catch een drive verlengt, haalt nu een 37-yards pass binnen en brengt daarmee Robbie Gould in stelling voor zijn derde fieldgoal van de helft. Ook deze 52-yarder gaat, net als een 53-yarder eerder, onberispelijk door het midden.  

Een 7-16 voorsprong verdedigen tegen de leidende scorende aanval van de National Football League — Dallas scoort gemiddeld 32,2 punten per wedstrijd — is geen sinecure. De Niners doen dat in de derde kwart echter naar behoren, ondanks het gemis van Nick Bosa die het veld af moet met een hoofdkwetsuur.

Het is juist de verdediging die San Francisco over het dode punt heen helpt. Na een sack van D.J. Jones wordt Prescott onderschept op de eigen helft. De ploeg heeft maar één play nodig: Deebo Samuel rent de bal vanaf 30 yards binnen voor een voorsprong van 16 punten.

Net als het er op lijkt dat Dallas begraven is, haalt de ploeg een fake punt uit de hoge hoed. Alhoewel de formatie verder niets uit de aanval weet te halen, is het net genoeg voor kicker Greg Zeuerlein om een 51-yard fieldgoal te plaatsen: 10-23.

Jimmy Garoppolo maakt dan de grootste vergissing van de dag met een onderschepping op eigen terrein, die Cowboys terug in de wedstrijd brengt. Prescott brengt het ovaal zelf over de goalline, waardoor het verschil nog maar zes punten is. Het leidt tot de laatste spannende slotminuten, die nog lang na zullen galmen in AT&T Stadium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *