Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Lelystad Commanders wint door last-second fieldgoal

Lelystad Commanders heeft een lastige uitwedstrijd bij Amsterdam Panthers gewonnen met een walk-off fieldgoal: 20-23. De ploeg staat bij aanvang van het vierde kwart nog met 20-12 achter.

De Amsterdam Panthers verkopen de huid duur aan de Tulip Bowl finalist van het laatste complete AFBN-seizoen. Al tijdens de eerste drive laat de ploeg zien dat het niet voor spek en bonen naar het sportpark aan de Karspeldreef in Amsterdam Bijlmer is gekomen. Volledig leunend op de running game neemt het brutaal de leiding via running back Lucerdo Ristie. Even lijkt de score geen doorgang te vinden door een fumble van quarterback Ansley Kusi, maar de wedstrijdleiding beslist dat de Commander die verantwoordelijk is voor de recovery, zich buiten de zijlijn bevindt.

Lelystad is in Amsterdam echter niet voor één gat te vangen. Het heeft slechts één play nodig om de score weer in balans te brengen. Na een meer dan fatsoenlijke kickoff-return is het Geordy Leito die met een rappe sprint de 6-6 op het scorebord brengt. De ploeg komt zelfs op een 6-12 voorsprong, alhoewel het daar best wat moeite voor moet doen. De score laat langer op zich wachten dan gehoopt, omdat de ploeg eerst een turnover on downs moet toestaan in de redzone van Amsterdam. Leito lijkt eerder op de drive de voorsprong binnen te lopen, maar zijn touchdown wordt afgekeurd door een holding penalty.

In het tweede kwart is het alsnog raak. In een drive die compleet op poten wordt gezet door receiver Frank van Deventer, die drie diepe ballen vangt, is Sidney Kunst de running back die het karwei af mag maken. Omdat de PAT compleet de mist in gaat, blijven de Commanders binnen handbereik van de Amsterdammers.

Dat weet ook ook returner Arthur de Boachie. De nummer 18 van Amsterdam pakt de kickoff van Lelystad op de goalline op en brengt het ovaal voor 100 yards terug voor een score. Omdat ook de two point conversion raak is, nemen de Amsterdammers een 14-12 voorsprong. Dat is ook de ruststand, omdat Amsterdam vergeet later in het tweede kwart te scoren. Op de drempel van succes verliest Kusi een fumble, die door linebacker Valentino Gigante wordt heroverd.

In het derde kwart vergroten de Panthers het gat naar 20-12. Quarterback Carlo van Deventer van Lelystad Commanders is hier zelf debet aan. De spelverdeler van de Flevolanders loodst zijn ploeg aan het begin van het derde kwart over het veld, maar gooit een onderschepping in de endzone. Het is opnieuw Arthur de Boachie die spelbreker is door receiver Melvin Maasdamme te slim af te zijn.

De Amsterdam Panthers gebruiken het cadeautje voor een verrassingsoffensief, dat eindigt met een mooie touchdown pass van Kusi op receiver Tom van der Donk.

Lelystad geeft zich echter niet snel gewonnen. In het vierde kwart laat Van Deventer weer de magie zien, die van hem in 2019 de meest waardevolle speler van de AFBN maakte. De Commanders hebben er uiteindelijk twee defensive pass interference penalties voor nodig om Geordy Leito voor de tweede keer de endzone in te sturen. Aangezien ook de two point conversion goed is, lijkt de wedstrijd op overtime af te stevenen.

De Flevolanders krijgen aan het einde van de wedstrijd echter genoeg tijd -en doen net genoeg- om de beslissende fieldgoal binnen te knallen.

Door de overwinning hebben de Commanders nu een 3-2 record en pakken ze de leiding in Poule B, terwijl Amsterdam Panthers terugvalt naar een 1-2 record. Op 20 maart vervolgen de Commanders hun weg met een thuiswedstrijd tegen Hilversum Hurricanes. De Panthers treden aan tegen stadsgenoot Amsterdam Crusaders.

Foto: Gridiron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *