Crusaders hebben thuis geen kind aan Izegem Tribes, shut-out bij BNL-debuut Belgen

De Amsterdam Crusaders hebben zich definitief tot favoriet van de eerste jaargang van de BNL gekroond met een ruime shut-out zege op de Izegem Tribes. Op Sportpark Sloten eindigt de eerste internationale wedstrijd van de pilot-competitie in 36-0 voor de thuisploeg.

In het eerste kwart neemt de thuisploeg al een voorsprong. Miquel Castelen heeft een 5 yard rush in huis, en dat is meteen de hele lengte van de drive nadat een Belgische punt mislukt was. De tweede score, in het tweede kwart, is er ééntje van twee punten. Tribes-quarterback Aaron Vancoillie, gepinned in z’n eigen 5 yard line, gaat neer in de endzone en incasseert een safety.

Na kwart 1 begint sowieso de Amsterdamse passing game beter te lopen, en dat resulteert dan ook in een touchdown van quarterback Jasper Nijland. Hij vindt wide receiver Anton Chereminskiy in de endzone en bepaalt de ruststand op 15-0.

Het derde kwart is er vervolgens niet eentje van grootse hoogtepunten. De offense van Izegem komt weliswaar iets beter op stoom, maar genoeg om te scoren blijkt het niet. In de laatste fase van de wedstrijd gaat de Cru dan nog even op het gaspedaal staan en breidt het de score verder uit.

Bij de derde TD is Miquel Castelen wederom belangrijk met een hele lange run, en is Travis Fraser uiteindelijk de back die de score op z’n naam krijgt. Ook de twee laatste touchdowns worden gescoord door running backs, maar zijn desalniettemin passing touchdowns. Nijland vindt over het midden zowel Jazz Holiday als John Hanbury aan de andere kant van de doellijn. Eindstand: 36-0.

,,Het ging best goed opzich” verklaarde de winnende quarterback na afloop. ,,Wat dingen die in Hilversum minder gingen lukten vandaag wel. Ik had veel meer tijd in de pocket, ik ben nul keer gesackt en ik heb zeeën van tijd gehad dus dan zie je dat de passing game ook los komt.”

Ondanks de ruime uitslag wil Nijland echter niet spreken van een buitenaards krachtverschil. ,,Ze hadden een paar goede playmakers, dat was echt nog wel verrassend. Maar we hebben het denk ik op de lijn, in the trenches gewonnen. Daar waren we veel beter en daardoor liep ook de running game goed.” Daarbij moet worden aangetekend dat de Tribes hun twee startende running backs misten vanwege blessures.

Voor de Crusaders betekent het de tweede zege in BNL-verband, na de 7-46 overwinning in Hilversum van afgelopen zondag. De Tribes speelden pas hun eerste wedstrijd en blijven dus nog even zonder resultaat.

Tegelijk met dit duel speelden de Arnhem Falcons in het Belgische Beringen tegen de Limburg Shotguns. Ook die wedstrijd eindigde in een shut-out door de thuisploeg, Limburg won de wedstrijd met 41-0.