Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Post Combine NFL Mock Draft: 1 – 8

De NFL Scouting Combine in Indianapolis hebben we alweer achter de rug. Dit betekent dat er weer een landmark afgevinkt kan worden in het evaluatieproces. De teams hebben de prospects uitgebreid medisch gekeurd, geïnterviewd en getest op verschillende onderdelen om het atletisch vermogen te kunnen verifiëren. Tijd voor een nieuwe NFL Mock Draft. Vandaag picks 1 tot en met 8.

Auteur: Robbert Jan Drost, Area Scout, ALL22 Global Scouting Network

De NFL Draft prospects zijn tijdens de Combine gescout op de volgende onderdelen:

Grootte: Door middel van het meten van de prospect zijn lengte en gewicht kunnen NFL-teams bepalen of de prospect binnen hun positionele criteria past. Bovendien zijn de lengte en gewicht essentieel wat betreft de context van de scores op de andere onderdelen. 

Snelheid: door middel van de 40-yard Dash wordt de snelheid van een prospect gemeten in een rechte lijn. In mijn opinie een van de meest ‘’overrated’’ onderdelen, ik zou liever ‘’game speed data’’ hebben als spelers daadwerkelijk hun pads aan hebben. Maar toch blijft de 40-yard Dash wel het leukste onderdeel om op TV te kijken. 

Explosiviteit: de explosiviteit van de prospect kan worden gemeten op drie onderdelen. De eerste is de 10-yard split als onderdeel van de 40-yard Dash, hoe beter die 10-yard split, des te explosiever de speler is. De broad jump meet de horizontale explosiviteit en de vertical jump de verticale explosiviteit. 

Behendigheid: In mijn opinie een van de meest underrated onderdelen van de Combine, de ‘’agility’’ drills. Het gaat hier om de ‘’quickness’’ en ‘’change-of-direction’’ traits die essentieel zijn in het vloeiende spel dat we American Football noemen. De twee onderdelen zijn de 20-yard short-shuttle en de 3-Cone Drill, die ook wel L-Drill genoemd wordt. 

Een kleine disclaimer voordat we in de Mock Draft duiken: dit is mijn voorspelling wat er kan gaan gebeuren in de 2022 NFL Draft. Dit is niet wat ik per se zelf zou doen als ik in mijn droomwereld General Manager was van alle 32 NFL teams. Bovendien laten we voor het gemak Draft trades nog even achterwege. Ik verwacht dat dit na Free Agency een stuk relevanter gaat worden. 

1. Jacksonville Jaguars: Aidan Hutchinson, EDGE, Michigan

Wow, in mijn eerste conceptversie had ik de Jaguars Evan Neal of Ickey Ekwonu zien selecteren met deze pick. Maar ik heb dit toch last-minute veranderd na het nieuws dat Cam Robinson wederom gefranchise tagged is. Met Cam Robinson, Jawaan Taylor, en Walker Little lijken de Jaguars het offensive tackle probleem intern op te lossen. Succes daarmee! Dit opent wederom het debat voor een van de pass rushers als de eerste pick in de 2022 NFL Draft. Dan lijkt Aidan Hutchinson toch de meest logische optie met zijn high-floor, lower(ish)-ceiling potentieel. Hij is iemand die de cultuur aan de defensieve kant van de football kan veranderen in Jacksonville met zijn ‘’high motor’’ speelstijl en ‘’high-character’’. Hij is een technische pass rusher die desondanks een iets wat teleurstellende 40-yard Dash freaky resultaten in de agility drills wist neer te zetten. 

Hutchinson’s Combine Resultaten:

Lengte: 6065 / 200 cm

Gewicht: 260 lbs / 118 kg

40-yard Dash: 4.74

Vertical Jump: 36

Broad Jump: 09’09’’

20-yard Shuttle: 4.15

3-Cone Drill: 6.73

Bench: DNP

2. Detroit Lions: Malik Willis, QB, Liberty

Het is misschien geen sterke quarterback klas dit jaar maar Liberty’s Malik Willis heeft de afgelopen weken laten zien waarom hij de favoriet is om als eerste quarterback gekozen te worden. Tijdens de Senior Bowl schitterde zijn atletisch vermogen en sterke arm. Bovendien zijn veel NFL-teams onder de indruk geraakt van zijn persoonlijkheid tijdens de pre-draft interviews. Niet geheel onbelangrijk voor de quarterback positie. Wel is Willis een work-in-progress maar heeft het meeste potentieel in deze relatief zwakke quarterback klas. In Detroit kan hij rustig gebracht worden achter veteraan Jared Goff. 

Willis’ Combine Resultaten:

Lengte: 6004 / 184 cm

Gewicht: 219 lbs / 99 kg

3. Houston Texans: Travon Walker, EDGE, Georgia

Travon Walker als derde pick in de Draft is nogal gortig wat mij betreft. Maar er is serieuze interesse van de Texans’ kant in Walker. Kijkend naar zijn tape en Combine resultaten dan is het duidelijk dat hij een unieke, explosieve atleet is voor de positie. Iemand met zijn lengte/gewicht hoort niet zo subtiel te bewegen. Bovendien beschikt hij over explosiviteit die je niet kan aanleren. Helaas is hij onderontwikkeld als pass rusher op dit moment. Tevens werd hij in de Georgia defense niet altijd optimaal gebruikt, dus NFL-teams zullen wedden op zijn enorme potentieel. Lastige evaluatie, boom-or-bust pick/prospect als je het mij vraagt. 

Walker’s Combine Resultaten:

Lengte: 6050 / 196 cm

Gewicht: 272 lbs / 123 kg

40-yard Dash: 4.51

Vertical Jump: 35.5

Broad Jump: 10’03’’

20-yard Shuttle: 4.32

3-Cone Drill: 6.89

Bench: DNP

4. New York Jets: Ikem ‘Ickey’ Ekwonu, OL, NC State

De Jets zijn de grote winnaars van de Cam Robinson franchise tag aangezien ze nu de keuze hebben tussen Ickey Ekwonu en Evan Neal. In dit geval gaan ze voor Ickey Ekwonu die atletisch vermogen combineert met een ‘’mauling mentaliteit’’ als run blocker. Daarbij moet ik er wel bij zeggen dat hij niet beschikt over de ideale lengte en er is ruimte voor verbetering in pass protection. Dit zou het derde jaar oprij zijn dat Jets General Manager Joe Douglas een offensive lineman selecteert in de eerste ronde van de NFL Draft. Ekwonu kan in potentie de plek van free agent right tackle Morgan Moses overnemen, maar is veelzijdig genoeg om als right guard te starten indien nodig. 

Ekwonu’s Combine Resultaten:

Lengte: 6040 / 193 cm

Gewicht: 310 lbs / 141 kg

40-yard Dash: 4.93

Vertical Jump: 29

Broad Jump: 09’09’’

20-yard Shuttle: 4.73

3-Cone Drill: 7.82

Bench: DNP


5. New York Giants: Evan Neal, OT, Alabama

De Giants hebben al jaren een van de matigste offensive lines in de NFL. Wie de quarterback ook is in 2022, Daniel Jones of Mitch Trubisky, zal betere bescherming nodig hebben. Gelukkig zijn de Giants uitstekend gepositioneerd om er vandoor te gaan met een van de top tackles in deze NFL Draft. Evan Neal is een plug-and-play starter als right tackle. Hij beschikt over uniek atletisch vermogen voor zijn lengte/gewicht. Hij kan een uitstekend tackle duo vormen met voormalig first round pick Andrew Thomas. Helaas koos hij ervoor niet te testen tijdens de Combine en zal dit later deze maand doen tijdens zijn Pro Day in Tuscaloosa, Alabama. 

Neal’s Combine Resultaten:

Lengte: 6074 / 202 cm

Gewicht: 337 lbs / 153 kg


6. Carolina Panthers: Charles Cross, OT, Mississippi State

De Panthers hebben op papier misschien wel de slechtste offensive line in de NFL op dit moment. Alleen right tackle Taylor Moton is een bovengemiddelde speler. Laten we daar verandering in brengen met de selectie van Charles Cross die een potentiele franchise left tackle is in Charlotte, North Carolina. Hij wordt niet altijd in dezelfde adem wordt genoemd als Neal en Ekwonu maar hij zit daar niet ver vanaf. Hij is uitstekend en vloeiend in pass protection, ik durf zelfs te zeggen dat hij beter is dan die andere twee op dat gebied. Maar het ontbreekt hem aan ideale speelkracht op het ‘’point-of-attack’’ als run blocker. 

Cross’ Combine Resultaten:

Lengte: 6046 / 195 cm

Gewicht: 307 / 139 kg

40-yard Dash: 4.95 

Vertical Jump: 26

Broad Jump: 09’04’’

20-yard Shuttle: 4.61

3-Cone Drill: 7.88

Bench: DNP


7. New York Giants: Ahmad ‘’Sauce’’ Gardner, CB, Cincinnati

Dit lijkt misschien een onlogische pick voor de Giants aangezien ze een uitstekend cornerback duo hebben in Adoree Jackson en James Bradberry. Maar als we de geruchten mogen geloven mag Bradberry voor cap space redenen voor een derde ronde pick weg uit New York. De Giants zijn wederom uitstekend gepositioneerd om een van de beste spelers te selecteren. In dit geval gaan ze voor Cincinnati cornerback Sauce Gardner die geen enkele touchdown heeft toegelaten in zijn collegecarrière. Bovendien is hij een uitstekende scheme fit als Press Man cornerback in de defense van voormalig Ravens defensive coordinator Don ‘’Wink’’ Martindale. 

Gardner’s Combine Resultaten:

Lengte: 6026 / 190 cm

Gewicht: 190 / 86 kg

40-yard Dash: 4.41

8. Atlanta Falcons: Kyle Hamilton, DS, Notre Dame

De Falcons hadden vorig jaar een ‘’Best Player Available’’ strategie onder General Manager Terry Fontenot toen ze voor Kyle Pitts kozen. Ik zie ze dit jaar exact hetzelfde doen als Kyle Hamilton van Notre Dame nog beschikbaar is. Kyle Hamilton is met zijn football IQ, ball skills, atletisch vermogen een sideline-to-sideline free safety met elite range. Zijn interceptions tegen Florida State zijn een uitstekend voorbeeld:

Zijn tijden in de 40-yard Dash en agility drills waren misschien niet zo ‘’freaky’’ als in eerste instantie verwacht. Maar hij beschikt over elite level lengte, gewicht, smarts en explosiviteit voor de positie. 

Hamilton’s Combine Resultaten:

Lengte: 6041 / 193 cm

Gewicht: 220 lbs / 100 kg

40-yard Dash: 4.59

Vertical Jump: 38

Broad Jump: 10’11’’

20-yard Shuttle: 4.32

3-Cone Drill: 6.90

Bench: DNP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *