Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Gridiron Game of the Week: Groningen Giants hebben in eigen huis nog appeltje te schillen met Falcons

Zondag staat in de AFBN Eredivisie speelronde zes op het programma. In de Gridiron Game of the Week treft thuisploeg Groningen Giants titelkandidaat Arnhem Falcons in de jacht op revanche voor de 21-0 shut-out in Arnhem eerder dit seizoen.

De bezoekers moeten het in het hoge noorden doen zonder hoofdcoach Martin Doomen, die ziek thuis zit met een coronabesmetting. Falcons-voorzitter en voormalig running back Michel van Rijswijck neemt zijn taken zondagmiddag over.

In de laatste wedstrijd die de Arnhemmers speelden ging de ploeg lelijk onderuit bij de Limburg Shotguns in de BNL. ,,We misten toen een aantal spelers, maar zij waren wellicht ook gewoon net een stukje beter.” Op onder meer sterspelers Thijs Steffen (TE) en Lennard Harris (RB) kan Van Rijswijck dit weekend wel weer een beroep doen.

Ook in Groningen weten ze maar al te goed wat personele problemen zijn. De wedstrijd in de vorige speelronde, tegen de 010 Trojans, moest worden verzet door een corona-uitbraak. ,,We hadden maar veertien spelers over, dan kun je geen wedstrijd spelen” legt hoofdcoach Raymon Niewold uit. ,,Zondag verwacht ik gelukkig weer zo’n 24 spelers te hebben, en we hebben nu afgesproken dat onze linemen beide kanten op spelen.”

De Giants waren voornemens om van dit seizoen een jaar van opbouw te maken, maar corona verhinderde dat tot nu toe behoorlijk. ,,We hebben van de winter eigenlijk opnieuw een pas op de plaats moeten maken. Met elke coronagolf raken we meer spelers kwijt” verzucht Niewold, die nu wel tekenen van herstel ziet. ,,We hebben nu een basis van jongens die altijd op training zijn en dedicated wedstrijden willen spelen. Daarmee willen we van wedstrijd tot wedstrijd beter worden.”

Heel anders is de insteek dit seizoen van de Arnhem Falcons, waar de ambitie niet onder stoelen of banken geschoven wordt. ,,Vanaf het begin hebben we gezegd dat we naar de play-offs willen, en eigenlijk minimaal de Tulip Bowl willen halen. Toch merk je in de eerste fase van de competitie dat het lastig is om wedstrijdervaring op te doen, na corona moesten ook wij eigenlijk opnieuw gaan bouwen” geeft Van Rijswijck aan.

Het duel van zondagmiddag telt eveneens mee voor de BNL-pilot. Beide trainers zijn over dat project nog altijd erg te spreken. Niewold: ,,Het is voor een aantal clubs denk ik echt een goede stap. Voor ons is het vooral ook een kans om wat extra’s te bieden aan onze spelers en meer wedstrijden te spelen.”

Ook Van Rijswijck denkt dat het een goed zetje in de rug van de sport kan zijn. ,,Het kan een stabieler niveau opleveren. Daarnaast is het een goede kans om de sport iets meer onder de aandacht te brengen. Om de sportwereld te laten zien: American football doet óók mee.”

De wedstrijd begint zondag om 14:00 op Sportpark Corpus den Hoorn in Groningen. Gridiron doet via Twitter live verslag van dit duel. Ook in Hilversum zijn we erbij, als de Hurricanes het opnemen tegen de Lelystad Commanders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *