Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Welke Nederlandse teams kunnen aan de voorwaarden BNL voldoen?

Ver voordat de forfeit van Groningen Giants tegen Kasteel Nitro’s aan het licht kwam, boog een speciale delegatie van de BNL zich al over de voorwaarden die gesteld moeten worden om deel te nemen aan de league. Dit is ook de speciale opdracht die de BNL-delegatie mee kreeg bij de ALV van de AFBN afgelopen maand. Maar kunnen Nederlandse team wel aan zulke stringente voorwaarden voldoen?

Over enkele weken moet de delegatie de voorwaarden bij de nieuwe ALV op zaterdag 11 juni bekend maken. Maurice Tielen van Hilversum Hurricanes is een van de beleidsbepalers die zich over de voorwaarden buigt. Eerder deed hij al verkennend onderzoek voor de AFBN Eredivisie, samen met Utrecht Dominators. De voorwaarden zouden bij wijze van test drie jaar gelden, maar door corona werd dat initiatief gekortwiekt.

“De voorwaarden voor de BNL zijn nog in de maak,” aldus Tielen. “Ik maak een opzet voor licentievoorwaarden, maar daar hebben alle BNL-teams uiteraard invloed op. Je moet er open en eerlijk over zijn en dat hebben wij ook op de ALV uitgesproken: Het kan best zo zijn dat huidige deelnemers van de BNL volgend jaar niet deelnemen, omdat ze niet kunnen of willen voldoen aan de licentievoorwaarden. Het kan dus zomaar zijn dat er in de AFBN en BAFL teams spelen, die veel beter in het gewenste profiel passen.”

Ook Michel van Rijswijk van Arnhem Falcons spreekt zich uit over de plannen. “Als BNL hebben we ons zelf hoge doelen gesteld. Onderdeel is een kort seizoen. Daarnaast willen we football op hoog niveau en belangrijke zaken als een livestream,” aldus de Gelderse voorzitter. “Om de plannen te realiseren heb je een groot team nodig. De doelstelling van de league is een seizoen zonder forfaits en daar kan ik mij in vinden. De BNL moet het paradepaardje worden van American football. Daarmee willen we sponsors en fans aan ons koppelen. Zo gaat het vliegwiel uiteindelijk draaien.”

Tijdens de ALV kwamen er vragen vanuit andere leden over wat de voorwaarden zijn. Alhoewel de delegatie van de BNL zich er nog niet over wil uitspreken, moet je denken aan een minimaal aantal spelers, de mogelijkheid om op zaterdagavond te spelen, maar ook het opnemen en delen van wedstrijdbeelden op een centrale plaats.

“Vergeet niet dat de BNL nu met een pilotjaar bezig is,” aldus Van Rijswijck. “De bedoeling is het seizoen te evalueren en dan de voorwaarden op papier te krijgen. Op de ALV hebben wij aangegeven dat dit niet automatisch betekent dat Arnhem Falcons deel uit maakt van de BNL in de toekomst. De BNL moet niet een andere competitie worden, omdat je niet in de huidige competitie mee wil doen. De BNL moet het hoogst haalbare niveau worden en niet een league waar iedereen zich zomaar voor kan inschrijven. Als wij niet aan de voorwaarden kunnen voldoen, dan horen wij er dus niet bij.”

Ook Tielen zegt resoluut: “Uiteraard zijn de voorwaarden streng. Het kan zomaar betekenen dat Hilversum daarom niet aan de BNL mee kan doen. Dat is dan niet anders, het is uiteindelijk ondergeschikt aan het doel van de BNL.”

Van Rijswijck sluit af: “We weten allemaal dat football klein is in Nederland. Je moet spelers blijven motiveren. Spelers willen graag thuis voor publiek spelen, maar er zit momenteel geen regelmaat in en dat geeft weer onzekerheid om groter te denken en unieke evenementen te organiseren. Daarbij wil ik absoluut gezegd hebben dat we onderdeel willen blijven van de AFBN. De versnippering is slecht. Samen dit doel bereiken is uiteindelijk natuurlijk veel mooier.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *