Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Limburg Shotguns experimenteren met videoref

De afgelopen maanden waren de wedstrijden van de Limburg Shotguns steevast te volgen via livestream. Na deze wedstrijden zijn er regelmatig gesprekken gevoerd met de scheidsrechters over de beoordeling van enkele wedstrijdfases. Vaak werd hier teruggegrepen naar de beelden van de livestream. De Belgische scheidsrechtersvereniging BAFOC en de Limburg Shotguns kwamen hierbij op het idee van een videoscheidsrechter.

Bestuurslid Erik De Boeck van BAFOC is zelf ook scheidsrechter en verklaart: “Aanvankelijk dachten we dat dit iets was voor een verdere toekomst, maar tijdens een overleg binnen BAFOC was er snel draagvlak om er direct mee aan de slag te gaan. We zijn dan ook trots om dit jaar de volgende stap al te kunnen zetten. We kwaliteit van de livestream is goed was en dus bruikbaar voor dit pilootproject.”

De BAFOC heeft de intentie uitgesproken om 14 mei voor het eerst met de videoref te werken. Dit is de FAFL-thuiswedstrijd van de Limburg Shotguns tegen de Brussels Black Angels. Beide ploegen kunnen via hun time-outs een bepaalde fase aanvechten. Een zesde official heeft de mogelijkheid om dan de beelden te bekijken en de beslissing al naargelang te wijzigen.

“Als club proberen we het American Football naar een hoger niveau te tillen zowel op als naast het veld. Vanuit die visie hebben we dit jaar onze schouders gezet onder de BNL, nu proberen we samen met BAFOC ook een volgende stap te zetten in de wedstrijdbegeleiding. We zijn ervan overtuigd dat onze sport hierdoor meer aantrekking krijgt. Uit dit pilootproject kunnen we veel leren over wat in de toekomst misschien wel de basis wordt als het op wedstrijdbegeleiding binnen onze sport in België aankomt”, besluit voorzitter Michel Eeman van de Limburg Shotguns.

Of de videoref overwaait naar de BNL, bijvoorbeeld omdat een livestream een van voorwaarden is om te participeren, is niet bekend. De BNL presenteert de voorwaarden pas op 11 juni tijdens de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering van de AFBN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *