Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Rhein Fire in trek bij Nederlanders, ook andere ELF-teams zetten landgenoten op roster

Ook Nederlandse American footballers beginnen de European League of Football te vinden. Of beter gezegd, de teams uit de ELF hebben meer en meer oog voor Nederlands talent. Over ruim twee weken trapt de league haar tweede seizoen af en in dit artikel werpen we een licht op de landgenoten die hun droom najagen in de Europese profcompetitie.

Rhein Fire
De grootste Nederlandse enclave vinden we in Düsseldorf, bij de Rhein Fire. De voormalige NFL Europe franchise heeft richting haar eerste seizoen in de ELF vier Nederlanders op het roster staan. Twee daarvan kennen elkaar al zeer goed en speelden in Nederland samen bij de Groningen Giants: Thomas van den Oort, linebacker, en Silvan Barelds, tight end, speelden Eredivisie in het hoge noorden. Ook dit seizoen kwamen ze nog uit voor de groen-witten, iets wat Groningen nog bijna een forfeit kostte.

In de trenches vinden we ook nog twee Nederlanders in het donkerrood. Tyrese Owusu-Bediako was dit seizoen een sterkhouder bij de Arnhem Falcons, maar enkele weken geleden vertrok de defensive lineman – zoals al langer gepland – naar de Fire. Aan de andere kant van de line treft hij tenslotte nog Arnoud Holierhoek. Hij zette in zijn thuisland de eerste stappen bij de Den Haag Raiders, maar speelde de laatste jaren bij de Cologne Crocodiles. Hij maakt nu dus de traditioneel gevoelige overstap van Keulen naar Düsseldorf.

De eenlingen
Niet alleen de Fire heeft landgenoten binnengehaald, ook andere teams zien heil in Nederlands talent. Bij de Leipzig Kings heeft defensive back Roedion Henrique onderdak gevonden. Henrique speelde hier bij de Amsterdam Panthers, maar kwam op college-niveau uit in Amerika voor New Mexico State. Als laatst speelde hij voor de Hildesheim Invaders uit de GFL.

Ook bij de Cologne Centurions gaat een Nederlander in de secondary aan de slag: Ibrahim Eldewieh komt over van de Amsterdam Crusaders.

Tenslotte vinden we nog een ervaren Nederlander bij de Wrocław Panthers in Polen. Semmie Radji speelde in Almere voor de Flevo Phantoms, waarna hij een mooi Europees avontuur aanging. In Duitsland kwam de pass rusher uit voor Lübeck Cougars en Hildesheim Invaders, maar zijn grootste successen beleefde hij in Finland. Met de Kuopio Steelers doorbrak hij de langdurige hegemonie van de Helsinki Roosters in de Vaahteraliiga, en daar was hij bovendien één van de absolute sterren. Nu zet hij dus de volgende stap, richting de ELF.

Kansen
De kans dat één van deze spelers in september de trofee voor de ELF-kampioen omhoog mag houden lijkt op voorhand klein. Eventuele outsiders zijn het Nederlandse kwartet bij de Rhein Fire, de club die aardig aan de weg timmert dit offseason en direct kan rekenen op één van de grootste fanbases van de competitie. De grootste titelkandidaten lijken de Oostenrijkse grootmachten Tirol Raiders en Vienna Vikings, en de regerend kampioen Frankfurt Galaxy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *