Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Favorieten winnen in ELF-speelronde waarin Nederlanders bijrol spelen

De European League of Football 2022 heeft alweer drie speelrondes gehad. Afgelopen weekend won een aantal favorieten voor het eerst en bleven er drie ongeslagen teams over. Nederlanders hadden deze week slechts een bijrol in de enige Europese profcompetitie.

De Rhein Fire geldt als dé Hollandse enclave van de ELF, maar daar was dit weekend niet veel van te merken. Alleen linebacker Thomas van den Oort noteerde één tackle, de overige landgenoten zien we niet terug op het stats-sheet. Tight end Silvan Barelds ontbrak zelfs volledig bij de ruime zege die de Fire boekten op de Istanbul Rams (12-42). Die zege werd neergezet voor een recordpubliek van bijna 8000 mensen. Niet eerder in de jonge geschiedenis van de league zagen zoveel mensen een reguliere competitiewedstrijd van dichtbij. Overigens was het stadion daarmee lang niet vol, want de Schauinsland-Reisen Arena in Duisburg, de thuishaven van de Fire dit jaar, kan een kleine 32 duizend man herbergen.

De eenlingen
Ibrahim Eldewieh en de Cologne Centurions kwamen nét te kort om de Barcelona Dragons te verslaan. De Spanjaarden, die ongeslagen blijven en als één van de grote verrassingen van dit seizoen gelden – samen met de bovengenoemde Rhein Fire – wonnen het duel in eigen huis met 32-34. De Amsterdamse cornerback van de verliezende ploeg kwam tot drie tackles. De Dragons, vorig jaar niet in de buurt van een play-off-plek, blijven daarmee ongeslagen na drie wedstrijden.

Twee van de beste defenses namen het tegen elkaar op in Halle, waar de Leipzig Kings – nadat een thuisstadion in eigen stad realiseren mislukte – deze week een thuiswedstrijd speelden tegen de Hamburg Sea Devils. Het verwachte verdedigende schouwspel voltrok zich precies zoals van tevoren, en ook de Nederlandse cornerback Roedion Henrique nam een rol daarin. De voormalige Amsterdam Panther maakte een interception en een handvol tackles. De eerste overwinning voor de Kings leverde het overigens niet op, want Hamburg won met 14-0.

De Wrocław Panthers, met de Nederlandse pass rusher Semmie Radji in de gelederen, leden dit weekend de eerste seizoensnederlaag. De Poolse franchise was volledig kansloos in Frankfurt, waar regerend kampioen Galaxy juist orde op zaken stelde met de eerste zege van deze jaargang: 13-47. Radji kwam niet tot sacks, maar noteerde wel drie tackles. Voor de Galaxy was het overigens niet alleen een feestelijke dag. De Zweedse linebacker Sebastian Gauthier, één van de absolute sterren van de Frankfurters en de ELF, leed een season-ending injury – een fikse aderlating.

De andere wedstrijden
Niet alleen Frankfurt boekte de eerste zege, ook Tirol Raiders – eveneens een favoriet voor de titel – had tot week 3 nodig om een potje winnend af te sluiten. Het zwakke Berlin Thunder bood redelijk tegenstand, maar verloor in Oostenrijk met 16-28. Misschien wel de zwakste franchise in de league dit jaar, Stuttgart Surge, verloor eveneens in het Alpenland. Vienna Vikings, dat na drie weken bovenaan alle power rankings staat, was met 13-42 zoals verwacht veel te sterk.

Alle uitslagen
Zaterdag:
Hamburg Sea Devils 14-0 Leipzig Kings
Cologne Centurions 32-34 Barcelona Dragons
Zondag:
Istanbul Rams 12-42 Rhein Fire
Stuttgart Surge 13-42 Vienna Vikings
Wrocław Panthers 13-47 Frankfurt Galaxy
Berlin Thunder 16-28 Tirol Raiders

Stand
Northern:
Hamburg Sea Devils – 2-1
Wrocław Panthers – 2-1
Berlin Thunder – 1-2
Leipzig Kings – 0-3

Central:
Vienna Vikings – 3-0
Frankfurt Galaxy – 1-2
Tirol Raiders – 1-2
Stuttgart Surge – 0-3

Southern:
Rhein Fire – 3-0
Barcelona Dragons – 3-0
Cologne Centurions – 2-1
Istanbul Rams – 0-3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *