Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Na zege op Jets hoeft Belichick alleen nog op jacht naar Don Shula

De 22-17 zege op de New York Jets was een historische voor de New England Patriots. En dan vooral voor head coach Bill Belichick, die George Halas achter zich laat en tweede staat op de lijst van meeste overwinningen in de NFL voor een hoofdcoach. De jacht op Don Shula is daarmee geopend.

Makkelijk kwam de overwinning niet in New York en de Pats werden vooral in het zadel geholpen dankzij maar liefst drie interceptions van Jets-quarterback Zach Wilson. Met een touchdown en maar liefst vijf field goals kreeg New England de toch weer strubbelende Jets op de knieëen in MetLife Stadium.

Het is al met al aanzienlijk interessanter om stil te staan bij de prestatie van Bill Belichick die nu op 325 overwinningen in de NFL staat. Hij laat daarmee de legendarische George Halas achter zich. Halas was de eerste head coach van de Decatur Staleys, later Chicago Bears, in 1919. Hij was uiteindelijk vier periodes de baas bij de Bears, voor het laatst tot 1967, en was zijn eerste periode ook als speler actief. De Super Bowl werd pas eind jaren ’60 uitgevonden, maar Halas won in zijn thuis- en geboortestad acht NFL-kampioenschappen.

Nu Belichick hem voorbij is, kan hij op jacht naar Don Shula. Shula begon zeven seizoenen bij de Baltimore (nu Indianapolis) Colts, maar maakte furore bij de Miami Dolphins. In maar liefst 26 seizoenen aaneengesloten hoofdcoachschap in Florida won hij een NFL-kampioenschap, twee Super Bowls en werd hij vier keer Coach of the Year – nog altijd een record.

Om Shula te achterhalen moet Belichick, die zelf begon bij de Cleveland Browns maar al sinds 2000 aande Patriots verbonden is, nog 24 overwinningen behalen. Realistischerwijs zal dat op z’n vroegst in seizoen 2024 gebeuren – als Belichick dan nog NFL-head coach is. En er zijn geen tekenen die erop duiden dat dat niet zo gaat zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *