Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Indianapolis Colts maken zichzelf belachelijk met Jeff Saturday als nieuwe hoofdcoach

Het gaat niet goed met de Indianapolis Colts. Sportief niet, maar ook psychisch niet. De ploeg heeft een 3-5-1 record en staat daarmee tweede in de NFC South, maar voor de teamleiding is dat onvoldoende. Hoofdcoach Frank Reich werd daarom eergisteren de laan uitgestuurd.

Nadat ze twee weken geleden veteraan quarterback Matt Ryan bij het vuilnis zette ten faveure van rookie Sam Ehlinger (pick 218 in de meest recente Draft), deden ze voor de trade deadline ook hun beste running back van de hand. Nyheim Himes verruilde Indy voor Buffalo in ruil voor running back Zach Moss en een voorwaardelijke sixth round draftkeuze in 2023. Al die moves leidde uiteindelijk het ontslag van Frank Reich in en dat is in de sportwereld an sich logisch.

Wat niet logisch is? De merkwaardige keuze van de Indianapolis Colts voor een interim hoofdtrainer. Eigenaar Jim Irsay besloot namelijk om in zee te gaan met voormalig Colts Pro Bowl center en Super Bowl winnaar Jeff Saturday. Saturday heeft geen ervaring in die rol op college of in de NFL, terwijl de Colts wel twee coaches in de gelederen hebben met hoofdcoachervaring in Gus Bradley (de defensive coordinator) en John Fox. Saturday is de eerste hoofdcoach in de NFL zonder ervaring op het hoogste college of NFL-niveau sinds Norm van Brocklin in 1961 werd aangesteld door de Minnesota Vikings.

Dat Saturday zelf ook perplex is over de hele situatie? “Dat is een understatement,” aldus de voormalig center, die sinds 2013 voor ESPN werkt als een analist. Zijn rol als adviseur voor de Colts bracht hem in stelling: “Ik ben erg blij met de mogelijkheid, maar ik weet donders goed dat ik niet meteen spectaculair ga zijn. Ik weet dat ik hier hard voor moet werken.”

Jeff Saturday heeft alleen coachervaring op high school niveau. Hij won ooit 20 van zijn 36 wedstrijden bij Hebron Christian Academy. Ondanks het gebrek aan bewijsmateriaal vindt eigenaar Jim Irsay dat Saturday de juiste man op de juiste plek is. “Hij is een leider, en dat is wat je allereerst zoekt in een hoofdcoach,” aldus Irsay.

De ontslagen Frank Reich was in zijn vijfde seizoen met de Colts. Van de 74 wedstrijden onder zijn bewind werden er 40 gewonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *