Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Jeroen’s Scramble: WTF

Any given Sunday. Een Amerikaanse uitspraak die aangeeft dat er tijdens Football op zondag alles kan gebeuren. Die zondag kan sinds afgelopen weekend vervangen worden door zaterdag. Spektakel, spanning en hartkloppingen zorgden ervoor dat de Saturday Showdown de geschiedenis ingaat als een van de meest spectaculaire Football-weekenden ooit.

Zondag is meestal het hoogtepunt van de week. Niets is lekkerder dan het weekend af te sluiten met een goede pot American Football. Afgelopen week lag het zwaartepunt echter op de zaterdag. NFL presenteerde de Saturday Showdown. Vier wedstrijden die ik normaliter in de 40 minuten herhaling (of korter) zou gaan kijken. Wat ben ik blij dat ik dit niet deed en alles semi live meepakte. Als ik twee van de vier games in een afkorting zou moeten vangen dat is dat ‘WTF . Zelden, of liever nooit, tijdens een matchday, heb ik zo hard geschreeuwd tegen de televisie. Zo in vervoering geraakt van The Game. Mijn buren kwamen de volgende dag vragen of alles wel goed ging. Ze zijn geen American Football-fans.

De San Francisco 49s versus Seatle Seahawks-game was een aardige wedstrijd waar de 49ers (zoals verwacht) de NFC West Division wonnen. Niets mis mee, maar ook niet super spectaculair. Dat kwam tijdens de match Indiana Colts tegen Minnesota Vikings. Laatstgenoemde was de favoriet met 10-3. De mannen uit Indiana moeten gedacht hebben de dood of de gladiolen en speelden als bezetenen. Wat natuurlijk ook hielp was dat de Vikings gigantisch aan het klungelen waren. Iets waar de Colts meer dan gebruik van maakten, door een voorsprong te creëren van 33 punten. Minnesota bleef tot de laatste minuut van het derde kwart op de nul. Het ultieme underdog verhaal viel echter in duigen door een comeback voor de recordboeken. In 16 minuten wisten de Vikings de situatie compleet om te draaien en met een fieldgoal te winnen met 36-39. Waarmee ze de NFC North Division claimden. Wat een nagelbijtend spannende pot was dit. Vooral omdat ik, tot afgelopen zaterdag, niets heb met beide teams. De NFL is dol op cijfertjes en deze wedstrijd gaat de boeken in als grootste comeback in de geschiedenis.

De Baltimore Ravens versus de Cleveland Browns was een gedegen staaltje football maar beslist niet zo spannend als Colts tegen de Vikings. Bijzonder was vooral dat de Browns (5-8) op drie punten wisten te houden met een eindstand van 3-13. Op papier zou de andere wedstrijd Miami Dolphins versus Buffalo Bills ook niet heel speciaal worden. De Bills waren in het begin van het seizoen het team waarvan iedereen verwachtte dat het in de Super Bowl zou komen te staan. En laten we eerlijk zijn, met 10-3 hebben ze hiervoor nog steeds uitstekende kaarten. Het team uit Miami was echter met 8-5 niet te onderschatten.

In mijn persoonlijke geschiedenisboekje komt deze partij in aanmerking voor beste, leukste en meest spectaculaire match in dit seizoen. Opnieuw bijzonder, want ik ben geen fan van beide teams. Wat het nog leuker maakte was de temperatuur en de steeds heftiger vallende sneeuw.  Vanaf het begin wisten de Dolphins goed mee te komen met de veel sterkere Bills. Dat zorgde voor een zeer vermakelijk verloop van de wedstrijd en vele fantastische momenten. Ik stond op de bank toen running back Raheem Mostert vier tackles wist te ontwijken in een werkelijk fantastisch run. Terwijl het heftiger begon te sneeuwen maakten de Bills een comeback en wisten op gelijke stand te komen. De wedstrijd werd beslist door een game-winning drive terwijl de klok al op nul stond. Iedere superlatief schiet hier te kort. Het team uit Buffalo wist hierdoor voor de vierde opeenvolgende keer de playoffs te bereiken.

Deze twee wedstrijden zijn voorbeelden waarom ik van American Football houd en een perfecte introductie tot de NFL. Any given Sunday. Er kan alles gebeuren en dat gebeurt bijna altijd wel. Al was het niet eerder zo spectaculair. Als dit een voorschot is op de komende weken dan voorspel ik slaap te kort en een hoop mooie games.

Jeroen van Trierum is pop culture journalist en sinds het maken van meerdere verhalen over de Amsterdam Admirals American Football-fan. Op zondagavond is hij niet te storen en na Tennessee Titans, New Engeland Patriots sinds drie jaar LA Rams-fan. Niet zo vreemd want na Amsterdam is Los Angeles ‘zijn’ stad. Voor Gridiron schrijft hij iedere week een column over de wondere wereld van de National Football League.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *