Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

“Nationale team kan excelleren met een
goed programma” 

De AFBN heeft een nieuwe bondscoach voor de Dutch Lions. Hoofdcoach Fred Armstrong tekent voor het nationale team tot en met 2028 en neemt 30 jaar aan ervaring mee als hoofdcoach op zowel club- als landenniveau. Onderstaand interview is een deel van het interview dat in de eerste versie van Gridiron The Magazine staat. Het nummer kun je los bestellen.

Foto: Simon Braun Photography

De AFBN was oorspronkelijk niet van plan te investeren in een bondscoach, maar konden de interesse van Armstrong niet laten schieten. “Ik ben op de hoogte van de nationale situatie in Nederland. Ik begrijp dat er geen geld is voor het nationale team. De bond moet zich dan ook volledig richten op de competitie en het beschikbare geld vanuit NOC*NSF gebruiken om het spelniveau op clubniveau op te krikken,” aldus de bondscoach.

Armstrong heeft een groot deel van de coaching staf rond het nationale team al klaar. De core van het coaching team bestaat uit namen met aanzien in de american footballwereld: Kirk Heidelberg is aangetrokken om de offensive line en de running game te begeleiden, terwijl zijn zoon Jason Quality Control coach is van de offense. Voormalig defensive lineman Leandro Veal van de Broncos houdt zich bezig met de verdedigende kant van de lijn. Malik Jackson van de Krakow Kings wordt defensive coordinator en John Burton de running back coach. Wanneer hij in februari in Nederland is, wil Armstrong ook graag gesprekken aanknopen met lokale coaches om de staf rond te maken. Hij hoopt dat Nederlandse coaches zich aan willen melden, zodat de staf ook een belangrijke Nederlandse invloed krijgt: “Nederlandse jongens als Ricky, Dylan Bakker en Roedion heb ik gevraagd zich bezig te houden met Junior Dutch Lions om er voor te zorgen dat gaandeweg de doorstroom naar de senioren goed op elkaar is aangesloten. Het moet een programma worden waar iedereen van droomt om onderdeel van uit te maken.” 

Armstrong noemt tegelijkertijd ook een aantal ambassadeurs die het nationale team ondersteunen en die er met sponsoring voor zorgen dat het nationale team buiten de begroting van de AFBN blijft. Mike Kiselak is een belangrijke ambassadeur op gebied van business. De voormalig offensive lineman van de Dallas Cowboys is nauw betrokken bij Fred Armstrong en heeft het bedrijf Menio Global van Josh Menio bereid gevonden om in het nationale team te investeren. In het kielzog van Menio Global zoekt ook het bedrijf Storbeey.com een ingang in de Europese markt. Fred Armstrong wil de sport gebruiken als showcase voor de producten van de bedrijven. Hetzelfde geldt voor de app Safe4r, een derde sponsor van het nationale team. Armstrong heeft een focus op Health & Safety, een tak die hij graag onderzoekt met een andere ambassadeur, Wes Chandler. Chandler is een wide receiver en een viervoudig Pro Bowler, die in de jaren zeventig en tachtig furore maakte bij de San Diego Chargers. Zijn bedrijf WCTE doet onderzoek naar de effecten van hersentrauma.

Armstrong: “Uiteindelijk heb ik een plan om te zorgen voor een internationale ontwikkeling in Nederland en daar heb ik sponsors en ambassadeurs voor gevonden. Uiteindelijk willen we een barriere doorbreken, de beste spelers op het veld hebben en ze volledig ontzorgd wedstrijden laten spelen, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de kosten. Uiteindelijk willen we potentie die Nederland herbergt naar boven brengen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *