Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

NFL Weekly: Heimwee naar Calvin Johnson

Het is 10 jaar geleden dat Calvin Johnson het record neerzette voor wide receivers met de meeste yards in één seizoen: 1964 om precies te zijn, toen er nog 16 wedstrijden werden gespeeld in plaats van 17. Hij onttroonde daarmee Jerry Rice, die tot 1848 yards kwam. 

Door: Jeroen van den Berk

Records zijn er om gebroken te worden, dat moge duidelijk zijn. Johnson ging in week 15 voorbij Jerry Rice. Vorig seizoen kwam Cooper Kupp – net als Johnson met Matthew Stafford als quarterback – tot op 17 miezerige yards van het record. Zo’n beetje één slant of skinny post, ergens in de garbage time van een wedstrijd die allang gewonnen was. 

Niet één maar twee spelers azen nu op het prestigieuze record. Justin Jefferson van de Minnesota Vikings (1623 yards tot op heden) en Miami Dolphins-ster Tyreek Hill (1529) liggen op koers om het over te nemen. Met de kanttekening dus dat zij één wedstrijd meer mogen spelen dan Johnson destijds in 2012.

Calvin Johnson heeft er niet op gereageerd, maar bekend is dat hij zich eerder uitsprak dat het hem verbaasde dat zijn record niet allang gesneuveld is, zeker met de extra wedstrijd. Wat dat betreft is Jefferson een waardige opvolger als het zover komt. Hij leidt de NFL met 111 catches (uit 158 ballen), op de voet gevolgd door Hill (109 catches uit 152 targets).

Het gaf een gevoel van heimwee naar Calvin Johnson, die alweer sinds 2016 met pensioen is (en daar schrok ik even van). Ik zag hem één keer live, in november 2015 in Londen, toen de Lions met 45-10 verloren van de Chiefs. Johnson was niet fit, maar speelde toch als decoy om de defense een beetje bezig te houden. Na dat seizoen stopte hij, als 29-jarige nog ogenschijnlijk in zijn prime. 

Een schok voor de league – hij was by far de beste wide receiver van zijn generatie en komt in aanmerking om tot één van de beste spelers ooit op de positie genoemd te worden – maar de enige juiste beslissing met oog op zijn gezondheid. De wear and tear in negen seizoenen eisten zware tol. De vele hersenschuddingen, overigens nooit officieel in het medische overzicht van de Lions gemeld, en de talloze klappen maakten het tot zijn meest verstandige beslissing. Het hielp ook niet dat de Lions geen winning team waren.

Altijd tegen twee verdedigers. Of drie. Altijd als enige doelwit van de Lions-aanval. Grote speler maar ongekend atletisch, en altijd pure klasse binnen en buiten het veld. Meer dan 11.000 receiving yards in negen jaar tijd.

Justin Jefferson moet nog 341 yards overbruggen en speelt nog tegen de Giants, Packers en Bears. Ik las dat hij op 95% van alle offensive snaps van de Vikings in het veld staat, dus dikke kans dat hij Johnson passeert. Tyreek Hill moet nog 435 yards, met de Packers, Patriots en Jets in het vooruitzicht. Eén op de drie passes van de Dolphins gaan naar hem.

Ik gun het ze van harte. En een bonustip: in 11 minuten zie je hier de Top-50 van mooiste catches die Calvin Johnson ooit maakte

Kijken naar Megatron, je krijgt er geen spijt van.

Auteur Jeroen van den Berk schrijft wekelijks een column voor Gridiron. Hij was als speler actief in Nederland en Duitsland (2000-2018), onder meer op de kampioensteams van de Maastricht Wildcats in 2007 en 2011. Hij kijkt de NFL intensief sinds 1999 en is fan van de Detroit Lions. In Gridiron – The Magazine is hij ook te lezen met verhalen over Thanksgiving en een portret van wijlen John Madden. Een abonnement op het magazine bestel je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *