Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Texans headcoach opnieuw 1-and-out

Binnen 24 uur na de laatste reguliere competitiewedstrijd van seizoen 2022 kon headcoach Lovie Smith zijn biezen pakken bij de Houston Texans. Net als zijn voorganger het vorige seizoen kende hij al na één seizoen zijn Waterloo. Waar deze David Culley het nog tot een 4-13 record wist te schoppen, eindige Smith op 3-13-1.

Lovie Smith wist de Texans in de laatste wedstrijd nota bene nog te inspireren tot een overwinning. Echter, of die derde winst een welkom succes is valt te bezien. Het kostte de franchise uit Houston namelijk de 1st overall draft pick. Die eer valt nu te beurt aan de Chicago Bears. Zij mogen voor de derde keer in hun geschiedenis voor het allereerst kiezen. Zowel in 1941 (Tom Harmon) en in 1947 (Bob Fenimore) kozen ze een runningback.

Zou headcoach Lovie Smith al hebben aangevoeld dat hij zijn congé zou krijgen en met de winst vooral zijn voormalige werkgever hebben geholpen. Eerder was hij negen seizoenen hoofdcoach van de Chicago Bears en bracht hij hen zelfs naar de Super Bowl. Daarmee heeft Smith waarschijnlijk sowieso al meer met de Bears dan de Texans.

Texans = losing franchise

De Texans hebben sinds hun ontstaan in 2002 de meeste 1st overall draft picks gehad in de NFL (met drie). Daarnaast hebben ze vaak hoog gekozen, maar nauwelijks succes gekend in het bouwen van de franchise. Er is in 21 jaar maar één hoofdcoach geweest met meer overwinningen dan verliespartijen. Bill O’Brien kwam in zeven seizoenen (2014-2020) tot een 52-48 record en vier divisietitels. Sinds zijn vertrek zijn er drie hoofdcoaches geweest in evenzoveel jaar die minstens twee keer vaker verloren dan wonnen (Romeo Crennel 4-8, David Culley 4-13 en Lovie Smith 3-13-1).

Historie maakt van de Texans geen favoriete plek om te starten als hoofdcoach. Er zijn wat interessante talenten, maar vooral de aanval moet een volledige metamorfose krijgen. Of misschien is het vooral de losing-mentaliteit die aangepakt moet worden om Houston?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *