Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

NFL Conference Championships: defensie in NFC, aanval in de AFC

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de NFL hebben alle teams in de NFL Conference Championships meer dan 14 overwinningen in een seizoen geboekt: Philadelphia Eagles & Kansas City Chiefs (15-3), San Francisco 49ers (15-4) en Cincinnati Bengals (14-4). 

De strijd in de NFC is er eentje tussen twee verdedigende giganten, terwijl de strijd in de AFC er eentje is tussen twee aanvallende grootmachten.

San Francisco 49ers wil het vierde team in tien seizoenen tijd worden dat dat de NFL in total defense leidt om uiteindelijk de Super Bowl te halen. De Denver Broncos deden dat in 2015, de Seattle Seahawks deden dat het afgelopen millennium twee keer. In 2013 en 2014. De defensie van San Francisco geeft 300,6 yards per wedstrijd op en slechts 16,3 punten per wedstrijd. 

San Francisco moet eerst voorbij Philadelphia zien te geraken in de eerste wedstrijd zondagavond (kickoff 21 uur). 

Philadelphia heeft dit seizoen ook een steengoede defensie en staat tweede achter San Francisco met 301,5 toegelaten yards per wedstrijd. Philadelphia kan het vijfde team sinds 2000 worden dat de finale haalt, terwijl het de NFL leidt in sacks. Denver deed dat voor het laatst in 2015. De verdediging van Philadelphia heeft dit jaar 70 sacks genoteerd, het derde hoogste aantal aller tijden. 

Kansas City Chiefs speelt na de NFC Conference Championship om 00:30 tegen Cincinnati Bengals om de kroon in de AFC.

Kansas City Chiefs was aan de hand van quarterback Patrick Mahomes goed voor de beste aanval in de NFL met 413,6 yards en 29,2 punten per wedstrijd. De vraag is alleen of Mahomes voldoende is hersteld van de knal op zijn onderbeen vorige week, waardoor hij een deel van zijn mobiliteit kwijt is. 

De Chiefs kunnen het kunststukje uit 2020 herhalen, toen zij met de beste aanval in de NFL de Super Bowl bereikte. Als de Chiefs en Eagles de eindstrijd bereiken, dan zou het voor het eerst zijn in vijf jaar tijd dat de beide hoogst geplaatste teams tegenover elkaar in de finale staan. Sinds 1975 gebeurde dat tot aan deze finale 13 keer.

Tegenover de Chiefs staan echter de Bengals, die de ploeg van Andy Reid vorig seizoen (toen als Nr. 2 seed) de weg naar Super Bowl LVI versperde. De Bengals versloegen tijdens die tocht naar de eindstrijd ook top-seed Tennessee Titans.

De Bengals kunnen het eerste team worden in de geschiedenis van de NFL die twee jaar op rij de top seed verslaat. Het kan daarnaast ook het tweede team aller tijden (na de 2009-2010 New York Jets) worden dat twee keer op rij twee uitwedstrijden in de play-offs wint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *