Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Jeroen’s Scramble: Het sprookje is over

In de lijn van de rest van het seizoen was ik aan het begin van de wedstrijd 49ers tegen Eagles er stiekem vanuit gegaan dat het team uit San Francisco misschien wel voor een verrassing zou zorgen. Maar hoeveel pech kan je hebben?

De afgelopen zeven weken was het verhaal van Brock Purdy, de QB van de San Francisco 49ers, misschien wel het mooiste van dit NFL-seizoen. De beste man was de laatste pick in de 2022 NFL Draft en laten we eerlijk zijn, niemand had hoge verwachtingen. Hoe groot is immers de kans dat een 3rd stringer ooit op het veld komt te staan. Groot zo bleek. Na blessures van zijn collega QB’s Trey Lance (gebroken enkel) en Jimmy Garappolo (gebroken voet) werd Brock de belangrijkste spelverdeler van de Niners. In San Francisco moet iedereen met samengeknepen billen hebben gezeten toen de 23-jarige voor de eerste keer het veld opliep. Een wonder geschiedde echter toen hij zeven wedstrijden achter elkaar zijn team naar de overwinning wist te gooien. Brockmania sidderde door de hele NFL. Niet zo gek, want naast een vreselijk goede defense was het Purdy die alles goed leek te doen. Zo goed dat hij de 49ers naar de NFC Championship Game op Lincoln Financial Field bracht. Daar in Philadelphia kwam er halverwege het eerste kwart en na zes snaps echter een hardhandig einde aan het sprookje van de underdog Brock Purdy.

De spanning was te snijden. De eerste zeven minuten van de game lieten zien dat beide teams aan elkaar gewaagd waren. En laten we de touchdown die, zo bleek later, geen touchdown bleek te zijn, van de Eagles maar snel vergeten. In de tweede poging om nog zes yards te overbruggen zocht Purdy naar wide reciever Brandon Aiyuk op links. Haason Reddick, de pass rusher van de Eagles gooide echter roet in het eten door de QB te raken aan het begin van zijn gooi. Hierdoor kwam de bal los, stuiterde tegen Purdys elleboog rechtstreeks in de handen van defensive tackle Linval Joseph.

Purdy liep naar de zijkant en het was einde oefening. Hij was niet meer in staat om te gooien. SF-coach Kyle Shanahan omschreef het als volgt: ‘He went and kept throwing and realized he couldn’t, so there was really no discussion after that. He couldn’t throw.’  Een pijnlijke klap, vooral omdat de vierde quarterback van dit seizoen moest aantreden. De zenuwen en het gebrek aan speeltijd en ritme zorgden ervoor dat Josh Johnson, die in december aansloot bij het team, niet echt uit de verf kwam. Geholpen door een ijzersterke verdediging wisten de 49ers de achterstand op de Eagles redelijk in stand te houden. Dat veranderde in het derde kwart, toen Johnson tegen de grond werd gewerkt en het veld verliet met een hersenschudding. Hoeveel pech kan je hebben?

Een, zo bleek later, zwaar geblesseerde Purdy moest weer aantreden. Echter een QB die niet kan gooien is zo goed als kansloos. Duizenden 49er fans moeten gehoopt hebben op een wondertje, zoals we die in het verleden wel vaker in de NFL zagen.  Iedere realist had echter kunnen vertellen dat dit niet zou gebeuren. De Eagles schakelden hun verdediging in op running plays en dat zorgde ervoor dat het team uit San Francisco kansloos richting het einde van de wedstrijd strompelde. Een bijna knokpartijtje op het einde (waarschijnlijk aangewakkerd door frustratie) besliste de wedstrijd.

Dit was de meest pijnlijke halve finale die ik ooit zag. Met een eindstand van 31-7 viel de Superbowl-droom van de 49ers in duizenden stukjes. Na de wedstrijd bleek dat Purdy een gescheurde ‘ulnar collateral ligament’ in zijn rechtergooi elleboog had. Niet dat het wat uitmaakt, maar toch best knap en dapper dat je dan nog het veld opgaat. Hij had ook geen andere keuze, maar toch. Na de game gaf 49ers tight end George Kittle de perfecte beschrijving van de wedstrijd. ‘Life just kind of punches you in the face sometimes.’

Volgend jaar beter, zullen we maar zeggen.

Jeroen van Trierum is pop culture journalist en sinds het maken van meerdere verhalen over de Amsterdam Admirals American Football-fan. Op zondagavond is hij niet te storen en na Tennessee Titans, New Engeland Patriots juicht hij sinds drie jaar LA Rams-fan. Niet zo vreemd want na Amsterdam is Los Angeles ‘zijn’ stad. Voor Gridiron schrijft hij iedere week een column over de wondere wereld van de National Football League.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *