Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Toename in hersenschuddingen NFL: brain wellness top of mind bij Dutch Lions

Het aantal hersenschuddingen in de NFL is tijdens het 2022 significant gestegen. De NFL heeft dit afgelopen vrijdag schoorvoetend toe moeten geven, alhoewel het al jarenlang beleid voert op het verminderen van hersentrauma. Volgens data werden er 149 hersenschuddingen geconstateerd, verdeeld over 271 wedstrijden. Dat is een stijging van 18% ten opzichte van de 126 hersenschuddingen in 2021. Het driejaarlijkse gemiddelde is 130.

NFL Chief Medical Officer Dr. Allen Sills is niet uit het veld geslagen door de cijfers. Sterker nog, hij draait het om. Hij wijt de toename aan een verandering van het protocol, waardoor eerder wordt ingegrepen bij de verdenking van een hersenschudding. Het hoofdtrauma van Miami Dolphins quarterback Tua Tagovailoa was hier de directe aanleiding voor.

Sills geeft aan dat medische staf van de NFL gemiddeld 1,6 keer per wedstrijd een speler evalueert.

De NFL boekte wel vorderingen in het aantal hersenschuddingen tijdens trainingskamp. Belangrijk hierbij was dat position groups Guardian Caps over hun helmen droegen. Door de beschermende kleding ging het aantal hersenschuddingen tijdens trainingskamp met 52% omlaag. Het zet de toon voor de toekomst: de NFL gaat nog meer investeren in positiespecifiek beschermingsmateriaal.

Dutch Lions bondscoach Fred Armstrong heeft de cijfers met zorg bekeken. Hij wil van brain wellness een topic maken bij het nationale team. “Ik verwacht dat alle junioren en senioren die binnen een uur van de medische faciliteit wonen een hersenscan doen, voor de tryouts van zondag,” zegt hij. “De test duurt vijf minuten en geeft je goede inzichten over de gesteldheid van je hersenen, die je net als je lijf moet blijven trainen.”

De EEGs worden afgenomen op vrijdag 10 februari tussen 16 en 22 uur en zaterdag tussen 10 en 16 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *