Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Jeroen’s Scramble: Wedje leggen?

In Amerika is de Superbowl het gesprek van de dag. De Philadelphia Eagles lijken krap aan de favoriet, maar niemand durft Mahomes en zijn mannen uit te vlakken. Dat zie je vooral in het wedcircuit. Want gokken op de NFL is inmiddels een groot ding.

Aanstaande zondag draait het niet alleen om het sportieve succes in de jaarlijkse Superbowl. Veel Amerikanen zullen met samengeknepen billen de wedstrijd bekijken. De reden? De hoeveelheid geld die ze op bijna ieder aspect van de wedstrijd hebben gezet. Gokken is namelijk big business. Het orgaan The American Gaming Association deelde de verwachting dat tijdens de game der games een op de vijf volwassen Amerikanen een gokje waagt. Dat zijn 50 miljoen mensen (61 procent meer dan in 2022). Zij gaan een bedrag van maar liefst 16 miljard dolar uitgeven. Dat doen ze overigens niet in wazige wedkantoortjes, maar lekker makkelijk met de mobiele telefoon. Het wedden op sportwedstrijden is dit jaar legaal in 36 Amerikaanse staten en Washington D.C. 

Nu zou je denken dat het vooral gaat om weddenschappen rondom de uitslag. Wat gaat het winnende team worden? De Philadelphia Eagles of de Kansas City Chiefs? Op papier zou dat het meest logische zijn. Echter in het land van onbegrensde mogelijkheden gaat het over veel meer. Bijvoorbeeld over hoeveel hotdogs er tijdens de game verkocht worden in het State Farm Stadium. Of scoort voormalig speler Rob Gronkowski, in een commercial, een field goal van 25 yards? Wat te denken van een ‘bet’ over de mogelijkheid van een stroomstoring tijdens de game? Zelfs het volkslied is inzet van een weddenschap. De vraag is in hoeveel tijd Chris Stapleton dat liedje gaat zingen. Je kan het zo gek niet bedenken of er is een weddenschap voor. Er zijn dus serieus mensen die wedden op hoeveel keer de naam Tom Brady uitgesproken gaat worden tijdens de uitzending en hoe vaak we een shot van NFL-baas Roger Goodell gaan zien. Ook kleuren zijn in 2023 een weddingetje. Zo kan je wedden op de kleur haar en de outfit van Superbowl Half-Time Show performer Rihanna. De meest vreemde is de weddenschap welke kleur de Gatorade douche, die aan het einde van de game over de winnende coach wordt gegooid, gaat worden. Geel en groen zijn de favorieten.

De belangrijkste vraag is natuurlijk wie gaat er zondag winnen? Volgens Electronic Arts zijn dat de Philadelphia Eagles met een score van 31 to 17. De maker van onder andere de Madden-games doet de afgelopen tien jaar een voorspelling door de Superbowl-game te simuleren. Dit keer gebeurde dat via Madden NFL 23. Mocht je nu denken wat een onzin, dan heb je natuurlijk gelijk. In het afgelopen decennium zat EA er namelijk 60 procent van de tijd naast. Maar in 2015 voorspelde het de uitslag van New England Patriots versus Seattle Seahawks (28-24) perfect. Ook niet onbelangrijk, Electronic Arts had het met een FIFA-simulatie de afgelopen vier keer bij het juiste eind tijdens het wereldkampioenschap voetbal. Het is maar dat je het weet. Zou er een weddenschap zijn hoe vaak de EA-simulatie het goed of fout heeft? Vast wel.

Wat mijn voorspelling is? Ik heb niet echt iets met beide teams, maar heb altijd wel sympathie voor de underdog. Dus ga ik voor de Chiefs. Al sluit ik daar geen weddenschap op af.

Jeroen van Trierum is pop culture journalist en sinds het maken van meerdere verhalen over de Amsterdam Admirals American Football-fan. Op zondagavond is hij niet te storen en na Tennessee Titans, New Engeland Patriots juicht hij sinds drie jaar LA Rams-fan. Niet zo vreemd want na Amsterdam is Los Angeles ‘zijn’ stad. Voor Gridiron schrijft hij iedere week een column over de wondere wereld van de National Football League.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *