Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Jeroen’s Scramble: Winnaars en verliezers

De Superbowl LVII was het beste te omschrijven als een spannende film met een controversieel einde, waar de helft van het publiek niet blij mee was. Op sociale media regende het klachten en niet alleen over die ene scheidsrechter beslissing.

Afgelopen maandag meldden 19 miljoen Amerikanen zich ziek. De Monday After moet de minst productieve dag zijn in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Wat een sportwedstrijd teweeg kan brengen. Vanaf het moment dat het laatste fluitsignaal klonk werd het onrustig op sociale media. Het grootste gedeelte van de boze opmerkingen gingen niet eens over het beroerde speelveld, het slechte gras of het halftime optreden van Riri. Nee, men had het vooral over die ‘defensive holding penalty’. En dan vooral of die nu rechtvaardig of niet was.

Deze Superbowl had alle ingrediënten voor een uitstekende thriller; spanning, sensatie, emotie, spektakel, blessures, moed en teleurstelling. Al voelde het einde van de game ietwat onwaardig voor de effort van beide teams. Laten we teruggaan naar de laatste twee minuten van de game. Met een stand van 35-35 was dit een gedroomd spannend einde van de NFL-finale. De Chiefs stonden op de 15 yard line van de Eagles en het was op de 3rd en 8th. Wideout JuJu Smith-Schuster zag de bal over zijn hoofd vliegen en aan de Eagles-kant begonnen spelers al te juichen. Het was tijd voor hun comeback. Een geel vlaggetje voor Eagles cornerback James Bradberry stak daar echter een stokje voor. Een defensive holding penalty resulteerde in een nieuwe first down voor Chiefs met nog 1:48 op de klok. Wat volgde was een teleurstellende, maar begrijpelijke oefening in het opeten van de klok. Het was einde oefening voor het team uit Philadelphia. Je kon de teleurstelling bij de tegenstander en de fans bijna voelen. 

Had de scheidsrechter op dat cruciale moment zijn vlaggetje wel moeten gooien, of had hij de teams gewoon door moeten laten spelen? Dit is een gevalletje van de vraag stellen is deze beantwoorden. Een fout is een fout en dit was gewoon (kleine) holding van Bradberry. Al was niet iedereen daar mee eens. Het commentaar-team van Fox gooide live olie op het vuur toen Greg Olsen riep ‘ik had ze gewoon door laten spelen’. Een uitspraak die op Twitter veel bijval kreeg. Kijkers waren boos dat ‘de beste Superbowl in tijden geruïneerd werd door een scheidsrechter die zijn momentje even wilde pakken’.

Ook kranten en sportprogramma’s begrepen er niets van. Hoe had dit kunnen gebeuren? Je zou bijna denken dat iedereen Eagles-fan was, want een overtreding is een overtreding en de penalty was, volgens mij, de enige juiste beslissing. In de steeds uitgebreidere social media discussie gaf Bradberry zelf uitkomst. Hiermee plaatste hij zich in de winnaars column van deze Superbowl. Natuurlijk was Bradberry teleurgesteld, maar hij liet zich niet meeslepen in de emotie van het moment. ‘I was hoping [the referee] would let it go, but of course, he’s a ref [and] it is a big game — and it was a hold. So they called it.’

Inmiddels is de Superbowl-rook geklaard en een ding is zeker, over deze finale gaat nog veel geschreven en gesproken worden. Waarschijnlijk niet altijd over de sportieve prestaties van de Chiefs en Eagles maar wel over de macht van de scheids. En of dit nu wel of niet rechtvaardig was. De NFL heeft tot september om daarover na te denken. Dit jaar gaan we echter niet met zomerslaap, maar duiken we vanaf zaterdag in de derde versie van XFL. In het komende papieren nummer van Gridiron duik ik in het verleden, heden en de toekomst van deze controversiële league. En eerlijk is eerlijk, ik heb best zin in de XFL. Vanaf zaterdag in Nederland te zien via ESPN en volgende week in deze column.

Jeroen van Trierum is pop culture journalist en sinds het maken van meerdere verhalen over de Amsterdam Admirals American Football-fan. Op zondagavond is hij niet te storen en na Tennessee Titans, New Engeland Patriots juicht hij sinds drie jaar LA Rams-fan. Niet zo vreemd want na Amsterdam is Los Angeles ‘zijn’ stad. Voor Gridiron schrijft hij iedere week een column over de wondere wereld van de National Football League.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *