Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Bestuur valt tijdens Valentijn voor werkgroep NOC*NSF

De American football Bond Nederland heeft onlangs afscheid genomen van een groot gedeelte van het bestuur. Voorzitter Ronald Everduim stapte zelf al op, omdat hij het niet meer kon combineren met zijn werkzaamheden. Jeannette Willems en Theo Dankers zijn slachtoffer geworden van een grote schoonmaak om snel te kunnen voldoen aan eisen vanuit de overkoepelende landelijke sportbond NOC*NSF.

De AFBN wordt al tijden met argusogen in de gaten gehouden door de landelijke sportorganisatie. De bond voldoet al twintig jaar niet aan de minimale kwaliteitseisen.  In het verleden heeft de bond altijd wel subsidie gehad om dit op orde te brengen. Diverse besturen hebben er niets mee gedaan. Onder druk van het ministerie en de EU is het NOC*NSF strenger toezicht gaan houden. Eind vorig jaar dreigde de AFBN teruggezet te worden naar de meest schrijnende categorie, waarbij actief stappen worden ondernomen om de bond van de ledenlijst af te krijgen.

Door de interventie van een werkgroep wist dit te worden voorkomen. Een herstelplan met strakke tijdlijnen was echter de eis die het NOC*NSF daar tegenover stelde om subsidie te kunnen blijven ontvangen. Het herstelplan roept in hoofdlijnen om transparante aanpassing van de statuten en de reglementen, een erkenning van WADA als dopingautoriteit en een statutair onafhankelijk aanklager.

De werkgroep had voorafgaand aan het Superbowl Weekend het gevoel dat het door sommige personen werd tegengewerkt en leverde daarop de opdracht terug in bij de AFBN. Dit bracht een revolte teweeg, want een aantal verenigingen riep een spoed-ALV bijeen. Tijdens deze spoedsessie kreeg de werkgroep alsnog het mandaat om te handelen naar de opdracht die aan hen was verstrekt. Dit betekende concluderend het einde van de rit voor twee lang regerende bestuursleden. 

Volgens de bestuursleden die nu nog over zijn komt de start van de AFBN-competities door de verschillende competitievormen niet in het geding. De AFBN Eredivisie trapt af in het weekend van 12 maart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *