Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Herstart XFL vanaf vanavond live op ESPN

De XFL, het oorspronkelijke antwoord op de ‘No Fun League’ keert voor een derde keer terug. Na twee mislukte en kostbare pogingen hoopt men op drie keer is scheepsrecht. De nieuwe eigenaars presenteren de league complementair aan de NFL. De derde XFL-versie trapt op 18 februari af met de match Tampa Bay Vipers versus Orlando Guardians en is live te zien op ESPN.

De redding van de XFL komt van een van ’s lands grootste worstelaars: Dwayne ‘The Rock’ Johnson. Samen met zakenpartner Dany Garcia en Gerry Cardinale richtte hij een consortium op dat de XFL-rechten voor 15 miljoen dollar kocht, nadat de tweede versie van de league in de corona-pandemie over de kop ging. Wie had kunnen denken dat de tienvoudig WWE-wereldkampioen en oud footballer (Johnson speelde voor zijn worstelcarrière bij de Miami Hurricanes en de Calgery Stampeders) nu zelf eigenaar zou zijn van een league.

De derde versie van XFL lijkt vanaf de start meer geworteld in deze tijd. Zo speelde social media een belangrijke rol in de aankondigingen van bijvoorbeeld de teams en de uniformen. Op 24 juli 2022 hielden Johnson en Garcia een XFL Townhall in Texas. Hier bevestigden zij dat alle XFL-teams van 2020, met uitzondering van de New York Guardians, Los Angeles Wildcats en Tampa Bay Vipers zouden terugkeren. New York, Los Angeles en Tampa zouden worden vervangen door teams in San Antonio (Brahmas), Las Vegas (Vipers) en Orlando Florida (Guardians).

Begin dit jaar werd het speelschema bekend. Een competitie van 10 weken en 39 games volgen. Op 29 en 30 april worden de semifinales gespeeld, waarna de kampioenswedstrijd op 13 mei staat gepland.

Nederlandse XFL-geïnteresseerden kunnen terecht bij ESPN. Het streamingkanaal gaat het gros van de wedstrijden uitzenden. Vanavond om 21 uur is de openingswedstrijd te zien.

Het is afwachten of drie keer echt scheepsrecht is voor XFL. Net als bij de tweede versie is het op football, coaches en zenderniveau weer goed geregeld. De grote vraag is of het grote publiek warm gaat lopen voor de nieuwe league en nieuwe regels en of een nieuwe wereldwijde pandemie geen roet in het eten gooien. Een goed beeld van de geschiedenis van de XFL lees je in Gridiron – The Magazine, deel II. Abonnementen voor dit fraaie american football blad kun je hier bestellen.

Een ding staat in ieder geval als een paal boven water. Football-fans kunnen ook na de Superbowl de sport der sporten blijven volgen. En dat is, vooralsnog, goed nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *